Consilier prezidenţial, combinat cu „băieţii deştepţi“ din energie
- Adam Popescu
- 5 martie 2008, 02:00
Energy Holding a plătit reclame de zeci de mii de euro la televiziunea locală a familiei Stănişoară. Televiziunea Terra Sat din Drobeta-Turnu-Serverin (RTS TV), patronată de soţia consilierului prezidenţial pe probleme de securitate naţională Mihai Stănişoară, a încasat bani de la compania Energy Holding până în luna aprilie 2007. Timp de zece luni, din vara anului 2006 şi până în luna aprilie 2007, Terra Sat TV a încasat 7.000 de euro lunar.
Energy Holding a fost catalogată de şeful lui Stănişoară, preşedintele Traian Băsescu, drept „firma băieţilor deştepţi“ pentru că a luat energie ieftină de la stat într-un mod netrasparent, fără licitaţie. Timp de zece luni, din vara anului 2006 şi până în luna aprilie 2007, Terra Sat TV a încasat 7.000 de euro lunar. Valoarea totală a contractului ar fi de 70.000 de euro, o sumă substanţială pentru o televiziune locală din judeţul Mehedinţi. Publicitate fără frontiere La postul de televiziune RTS TV din Drobeta-Turnu-Severin, zilnic erau difuzate două spoturi video ale companiei „băieţilor deştepţi“.
Spotul în care Energy Holding aduce lumină era difuzat la sfârşitul buletinului de ştiri de seara şi la sfârşitul talk-show-ului „Faţă în faţă“, în jurului orei 21.50.
Potrivit surselor noastre, spotul a început să ruleze din vara anului 2006. Campania de publicitate a fost întreruptă în luna mai 2007, la scurt timp după ce EVZ l-a contactat pe Mihai Stănişoară pentru a discuta despre acest contract.
Energy Holding este compania „băieţilor deştepţi“, aşa cum i-a numit preşedintele Traian Băsescu. Firma înfiinţată şi poziţionată în topul furnizorilor de energie de Bogdan Buzăianu este posesoarea celui mai „deştept“ contract din istorie, în valoare de 3,2 miliarde de euro, energie ieftină de la Hidroelctrica SA, aşa cum a dezvăluit în exclusivitate EVZ. Buzăianu, stabilit în prezent în Elveţia, este finul fostului ministru PSD Dan Ioan Popescu.
Stănişoară, suspicios cu presa Mihai Stănişoară a evitat să răspundă întrebărilor noastre. Consilierul prezidenţial ne-a invitat să contactăm administratorii firmelor unde a avut acţiuni. A acceptat totuşi să purtăm o discuţie informală, pentru a se convinge de „buna-credinţă a demersului EVZ“.
Diana Budu, la acea vreme administrator şi redactor-şef la televiziunea locală RTS TV din Drobeta-Turnu-Severin, a refuzat să ne precizeze valoarea contractului. Budu ne-a declarat: „Din păcate, nu pot să răspund la întrebări pentru că efectiv nu ştiu răspunsurile. Aşa cum v-am spus şi la telefon, există o firmă care se ocupă de spaţiul publicitar al televiziunii RTS“. Între timp, Budu nu mai este administator, locul ei fiind luat de Sever- Cristian Nistorescu.
Mihai Stănişoară a ţinut să precizeze în finalul răspunsurilor către EVZ: „Am rugămintea ca, dacă veţi face referire la persoana mea în vreun articol, afirmaţiile dumneavoastră să se bazeze pe documente, şi nu pe speculaţii“.
Actualul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională a fost timp de cinci ani, între 1994-1999, preşedintele Camerei de Comerţ a Judeţului Mehedinţi. Stănişoară a dezvoltat mai multe firme, cu domenii de activitate diferite. „Am sperat că o să facem afaceri cu energie“
Într-una dintre ele, Dunav Internaţional Construct SRL, Mihai Stănişoară a fost asociat cu fostul deputat PSD Mihai Tânjală. În 2001, Stănişoară s-a retras din companie, acţiunile sale fiind preluate de o companie off-shore din Statele Unite. La scurt timp după retragerea sa, firma şi-a luat licenţă de furnizare de energie, prin decizia Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Energiei (ANRE) cu numărul 11/2002. „Ce vreţi de la Stănişoară?“ Mihai Tânjală, fostul său asociat, şi-a manifestat dechis ostilitatea faţă de întrebările nostre. „Eu vreau să rămân un anonim. Ce aveţi cu Stănişoară? Firma asta nu a derulat nici un kilowatt în toată existenţa ei, nici în ţară, nici în străinătate. A avut o licenţă, a pus-o în ramă şi a expirat peste doi ani. Am sperat că o să facem afaceri cu energie“, a declarat fostul ofiţer de Securitate Tânjală. El susţine: „Nu am avut loc pe scenă pentru că nu fac parte din categoria «băieţilor deştepţi»“.
În plus, Tânjală a refuzat să vorbească despre împrumutul de 125.000 de dolari pe care l-a luat de la Mihai Stănişoară, în anul 2004, considerând că este o „chestiune privată“. Din 2004 şi până în martie 2007, Tânjală i-a returnat lui Stănişoară 65.000 de dolari. În ultima declaraţie de avere a consilierului prezidenţial, din decembrie 2007, Tânjală nu mai apare cu restul datoriei, în valoare de 60.000 de dolari, semn că aceasta s-a stins. Compania Dunav Internaţional Construct SRL a figurat o perioadă pe numele Ioanei Chiriţoiu, soacra lui Tânjală.
În prezent, firma a fost lichidată şi radiată de la Registrul Comerţului. Mihai Tânjală ne-a declarat: „Dunav Internaţional Construct şi-a lichidat patrimoniul. Şi-a vândut toate activele, şi-a plătit toate datoriile către bugetul de stat şi la toţi creditorii. Care-i problema dumneavoastră că eu n-am mai vrut să fac afaceri?“. „Puteţi face pipi pe document!“ Mihai Tânjală a fost extrem de iritat de întrebările EVZ. Deşi a stat de vorbă cu reporteri ai ziarului şi a acceptat să le răspundă şi în scris, fostul deputat PSD şi-a exprimat dezaprobarea printr-un limbaj la limita bunului-simţ. „Puteţi face pipi pe document!“, ne-a recomadat Tânjală în cursul discuţiei legate de unele acte emise de Registrul Naţional al Comerţului.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Mihai Stănişoară a avut acţiuni la mai multe firme cu domenii de activitate diverse. În prezent, conform declaraţiei de avere, consilierul prezidenţial deţine acţiuni la companiile Software Total Concept SRL şi Terra Sat Severin SRL.
RECLAMĂ SAU NU? Cui se adresa spotul Energy Holding la RTS TV? Consumatorii casnici nu cumpără energie de la Energy Holding. Nici firmele cu cel mai mare consum de energie din Drobeta-Turnu-Severin nu au contracte de furnizare de energie cu Energy Holding, potrivit declaraţiilor directorilor acestor companii.
SC Severnav SA consumă 900 MWh pe lună. Obiect de activitate: construcţia de vapoare de pasageri şi pentru transport marfă. Stelian Stăncioiu, directorul companiei, ne-a declarat că Severnav a cumpărat energie doar de la Electrica SA.
Meva SA consumă 700 MWh pe lună. Obiect de activitate: construcţia de vagoane de marfă pentru transport feroviar. Ionel Mihart, directorul companiei, ne-a declarat că societatea nu are contract de cumpărare de energie de la Energy Holding.
SC Cildro SA consumă 120 MWh pe lună. Obiect de activitate: industria lemnului. Cristian Acconi, directorul societăţii, ne-a declarat că nu are contracte cu Energy Holding.