Conservatorii americani îl plac pe Viktor Orban, dar scapă din vedere „curtea” pe care acesta o face Chinei

Conservatorii americani îl plac pe Viktor Orban, dar scapă din vedere „curtea” pe care acesta o face Chinei Xi și Orban. Sursa foto: Facebook

Înfloritoarea relație a Ungariei cu China, atât de evidentă în cursul trimfătoarei vizite de două zile la Budapesta a președintelui chinez Xi Jinping, lansează un mare semnal de alarmă. Oare conservatorii din America vor reacționa la acest semnal?

Pentru mulți americani de dreapta, faptul că premierul ungar Viktor Orban apără principiile tradiționale în fața ideologiilor „periculoase” îl absolvă de toate celelalte păcate ale sale, scrie thehill.com.

Nu trebuie să cădem în plasa jocurilor lui Orban. Dorința lui Orban de a-și adânci relațiile cu China face din el un partener pe care nu te poți baza. El a lăudat China – o țară care se  luptă neobosit ca să pună capăt conducerii americane la nivel mondial – calificând-o drept „pilonul unei lumi multipolare”. Cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dușmani?

Viktor Orban l-a primit pe Xi Jinping pe covorul roșu

Într-o manieră sărbătorească, Xi a fost primit în Ungaria pe covorul roșu, a fost lăudat de presă, fiind protejat în fața unor protestatari prea insistenți și fiind înconjurat de atitudinea curtenitoare a gazdei sale. China și Ungaria au semnat cel puțin 16 acorduri de cooperare, mai ales în sectorul energetic și în cel al infrastructurii, ridicându-și totodată relațiile diplomatice la nivelul unui „parteneriat strategic lărgit pentru o nouă eră”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Idila dintre Orban și Xi datează de mai multă vreme. În timpul pandemiei, Ungaria a fost prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat vaccinarea populației cu vaccinul Sinopharm, produs în China. La puțin timp după aprobarea vaccinului, într-unul dintre rarele  momente de sinceritate ale Partidului Comunist Chinez, șeful Centrelor pentru Controlul Bolilor Infecțioase din China a recunoscut că vaccinul nu a fost eficient.

Xi Jinping

Xi Jinping. Sursa Foto: Dreamstime

În 2015, Ungaria a făcut valuri atunci când a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a semnat tratatul vizând Inițiativa Belt and Road a Chinei (BRI). Programată să fie finalizată anul viitor, calea ferată de la Belgrad la Budapesta a devenit primul proiect sub amprenta BRI din Europa. În 2020, Ungaria a confidențializat pentru o perioadă de zece ani termenii creditelor chineze pentru dezvoltare, care acoperă 85% din proiect. Această ambiguitate spune multe.

Noul „Drum Maritim al Mătăsii”

Nu este o coincidență nici faptul că această linie de cale ferată leagă doi dintre cei mai importanți prieteni ai Chinei de pe continent. Obiectivul este acela de a moderniza calea ferată dintre Ungaria și Serbia, legându-le de Pireu, un port grecesc, din care două treimi sunt deținute de COSCO, o companie navală de stat din China. Pentru China, acesta este noul „Drum Maritim al Mătăsii”, care permite produselor chinezești și influenței chinezilor să pătrundă în inima Europei.

Guvernul ungar a salutat investițiile chineze, primindu-le cu brațele deschise. Beijingul este acum cel mai mare investitor din Ungaria, iar, până pe la mijlocul anului, această țară, cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, va beneficia de 17 zboruri săptămânale spre China.

China deschide fabrici în Ungaria

În decembrie, firma chineză BYD a anunțat că a ales Ungaria drept sediu al unei noi uzine de asamblare a vehiculelor electrice chineze. Producătorii chinezi de baterii pentru vehicule electrice își deschid și ei fabrici în Ungaria cu o viteză amețitoare. Autoritățile ungare speră să depășească Statele Unite, devenind cel de-al doilea mare producător din lume de baterii litiu-ion, după China, desigur. Anul trecut, guvernul ungar a negat informațiile legate de niște detaliate planuri ale chinezilor de a construi în Ungaria centre de  depozitare a deșeurilor pentru numeroase centre europene de producție.

Firmele chineze dețin totodată un rol major în sistemul de telecomunicaații 5G din Ungaria. În 2020, Huawei a deschis la Budapesta un centru de cercetări. În 2023, compania ungară de telecomunicații $iG a semnat un memorandum cu firma chineză Huawei.

Camere de supraveghere și de recunoaștere facială de proveniență chineză

Într-o perioadă când multe țări din Europa nu se pot îndepărta îndeajuns de rapid de  sistemul 5G produs în China, aprobarea Ungariei este un gest aparte și reprezintă o repudiere deschisă a SUA și a temerilor americane în materie de securitate. În Budapesta au fost instalate totodată și camere de supraveghere și de recunoaștere facială de proveniență chineză, ele ocupând un loc important în Budapesta, mai ales pentru organele de ordine ungare. Un acord bilateral din luna martie a permis Chinei să dețină propriul post de poliție pe teritoriul Ungariei. Cu siguranță că China se va folosi de această nouă putere pentru a-i urmări pe disidenți și pentru a strânge informații pe teritoriul Ungariei.

Nici măcar sprijinul material acordat de China războiului Rusiei din Ucraina nu a fost suficient pentru a-l convinge pe Orban să nu găzduiască aceaastă vizită de stat. Premierul ungar a sprijinit public planul de pace chinez legat de acest război. Planul este fals, dar se pare că Ungaria nu l-a luat în glumă.

Viktor Orban dorește să fie un teren de mijloc între America și China

O privire mai generoasă ar putea da de înțeles că Ungaria dorește să fie un teren de mijloc între America și China. Dar într-o lume în care dictatorii își consolidează puterea împotriva Occidentului democratic, această presupusă a treia cale e un miraj. Neutralitatea europeană slăbește Statele Unite.

Trebuie să fim cinstiți în privința problemei legate de China de la Budapesta. Conservatorii americani dispun de autoritatea și de puterea de a corecta traiectoria Ungariei, iar momentul e chiar acum.  Articol de Daniel Kochis și Ivana Stradner. (Traducerea-Rador)