Ungaria lui Orban, prietenie strânsă cu China comunistă

Ungaria lui Orban, prietenie strânsă cu China comunistă Xi și Orban. Sursa foto: Facebook

Relațiile dintre Ungaria și China sunt bune pentru că politica Guvernului Orban privind statul comunist este realistă, susține Gergely Salát, cercetător științific.

Ungaria, susținătoare a Chinei

Declarația a fost făcută la o dezbatere organizată miercuri, la Budapesta, de Institutul ungar al Afacerilor Externe (MKI), sub genericul: Drumul mătăsii dintre Beijing şi Budapesta - un moment despre relaţiile ungaro-chineze.

În luarea sa de cuvânt, Gergely Salát a mai spus că iniţiativa chineză "O singură regiune, un singur drum" este un plan general pentru construirea relațiilor internaționale, prin urmare, Ungaria a procedat bine că s-a alăturat acestei inițiative - indiferent de eforturile care au vizat izolarea Chinei - care este de o importanță fundamentală, întrucât trebuie să se deschidă în toate direcțiile pentru dezvoltarea sa.

Gergely Salát a mai spus: nu este o coincidență faptul că cele două țări se consideră reciproc drept un "depozit de oportunități de cooperare", deoarece încă de la sfârşitul anului 1970 a avut loc o schimbare de direcţie în China, iar "politica de deschidere" a coincis din punct de vedere al conţinutului cu strategia actuală a Guvernului ungar, care se bazează pe construirea de relații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor afirmare internațională

Pozițiile chineze și ungare sunt și mai apropiate, deoarece ambele țări vor să ocupe o poziție bună în mediul internațional aflat în prezent într-o schimbare rapidă. Ceea ce înseamnă pentru China evaluarea viitorii parteneri stabili și de încredere din Europa, şi în acest context este dispusă să acorde Ungariei "o marjă de mişcare mai mare decât înainte", iar pentru Ungaria înseamnă că nu vrea să fie periferia niciunuia dintre marile blocuri de ţări, ci încearcă să se afirme independent, jucând rolul de punte între Est și Vest.

Gergely Salát consideră că, deși şi această strategie are propriile riscuri, poate fi mai fructuoasă pe termen lung decât dacă Ungaria ar fi doar un membru subordonat al unuia dintre marile blocuri de ţări.

Referitor la aspectele concrete, el a adăugat: cooperare economică, științifică și educațională, care a fost şi până acuma de mare amploare, se va extinde cu siguranță și mai mult ca urmare a vizitei președintelui chinez în Ungaria, care abia începe, astfel, ambele părți pot fi optimiste cu privire la viitorul relațiilor bilaterale.

Ungaria găzduiește un avanpost al Chinei comuniste în Europa

Vicepreședintele Institutului China-Europa Centrală şi de Est, care funcționează la Budapesta de șapte ani, a declarat că inițiativa "O singură regiune, un singur drum" nu se referă din punctul de vedere al Chinei doar la stabilirea cooperării economice și financiare, ci şi la cunoașterea participanților iniţiativei "sub forma unui dialog pașnic, cultural și civilizațional". În ceea ce priveşte cooperarea concretă, vicepreședintele a evidențiat dezvoltarea infrastructurii și cooperarea în domeniul tehnologiei digitale.

Kung Yuan, asociat științific al Academiei Chineze de Științe Sociale a evidențiat drept pozitiv faptul că între liderii chinezi și ungari există o asemănare semnificativă de opinii cu privire la anumite probleme precum războiul sau pacea, politica familială și realizarea unor investiții și cooperări bazate pe beneficii reciproce, precum și importanța suveranității naționale.

(MTI; Traducere: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)