Când tradiţia este folosită ca logo pentru un produs alimentar, gândul te duce la vremuri în care e-urile nu fuseseră încă inventate. Pate Sibiu este unul dintre cel mai cunoscut nume în materie de conserve din carne, produs de o fabrică românească, înfiinţată în 1922. L-am văzut la televizor, l-am găsit pe rafturile hypermarket-uri din ţară şi din străinătate, dar şi la magazinul universal al unui cătun românesc.
Pate Sibiu a trecut de criză şi…
Produsul a mai trecut peste o criză, cea din 1929-1933. A dat românilor de lucru, i-a hrănit şi a contribuit cu bani la vistieria statului.
Şi asta pentru că fabrica ce produce azi Pate Sibiu şi-a început activitatea în 1922 la Sibiu, fiind înfiinţată de cetăţeanul german, Joseph Theil.
În anul 1938, dupa moartea acestuia, fabrica a fost închiriată de o companie suedeză şi a primit numele de Scandia Română SA.
...a mers la Război
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, compania a produs pentru armată un volum mare de conserve de pate, în principal ambalate în cutii de un kilogram.
Acest tip de pate avea să devină, la scurt timp, produsul reprezentativ pentru Scandia.
Pate Sibiu a trăit până în 2009 şi...
În prezent, fabrica este o companie privată, românească 100%, şi funcţionează după toate normele impuse de Uniunea Europeană.
De la privatizarea companiei, la 1 ianuarie 2002, au fost investite anual peste 3 milioane de euro, în noi utilaje şi tehnologii pentru a mări productivitatea şi a îmbunătăţi calitatea produselor.
Conform companiilor autorizate de audit în domeniul marketingului, Scandia Română este lider pe piaţa conservelor de carne din România, cu o cotă valorică de peste 60%.
Acţionarii Scandia sunt , în prezent: • Elga Comerţ, care deţine 75% din pachetul de acţiuni • Spot Industrial deţine 15% • Ioan Sorin Bozodg, 5% din acţiuni • Alte persoane fizice, 5% din numărul acţiunilor
… are mulţi “descendenţi”
Pate Sibiu de porc, Pate Sibiu de pui, Pate Sibiu de ficat de gâscă, Pate Sibiu de ficat de raţă , Pate Sibiu cu ciuperci, Pate Sibiu cu măsline, Pate Sibiu Picant, toate sunt rudele pate-ului consumat de soldaţii români în cel de-al Doilea Război Mondial, dar care sunt acum nevoite să facă faţă crizei economice din România şi din lume.
Pate Sibiu de porc - pe a cărui etichetă scrie că este făcut din: ficat de porc, 24%, slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu, stabilizatori- polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, colorant: carmin, conservant- nitrit de sodiu, vitamine- vitamina C. Conţine: proteină vegetală din soia, gluten, muştar.
Pate Sibiu de pui: ficat de pui, 20%, carne de pui, ulei vegetal nehidrogenat, apă,proteină vegetală din soia, smântână, sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu,stabilizatori: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, agenţi de îngroşare:gumă guar, gumă xantan, antioxidant: acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, colorant- carmin, conservant- nitrit de sodiu,vitamine- vitamina C. Conţine: proteină vegetală din soia, smântână, gluten,muştar.
Pate Sibiu de ficat de gâscă - Ingrediente: slănină, ficat de porc (19%), apă, şorici, ficat de gâscă (5%), proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu,stabilizatori: polifosfaţi, condimente, agent de gelifiere: caragenan, emulgator- lactilat de sodiu, aromatizant, agenţi de îngroşare- gumă guar, antioxidant- ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă- monoglutamat de sodiu, colorant: carmin, conservant: nitrit de sodiu, vitamine- vitamina C. Conţine: proteină vegetală din soia, gluten.
Pate Sibiu de ficat de raţă- Ingrediente: slănină, ficat de porc (14%), apă, ficat de raţă (10%), şorici, proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu, stabilizatori- polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori: esterii glicerolici ai acidului citric, agenţi de îngroşare- gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă- monoglutamat de sodiu, colorant- carmin, conservant- nitrit de sodiu, vitamine- vitamina C. Conţine- proteină vegetală din soia, gluten, muştar.
Pate Sibiu cu ciuperci - Ingrediente: ficat porc (22%), slănină, apă, şorici, ciuperci (5%), proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu, stabilizatori: polifosfaţi, agent de gelifiere- caragenan, emulgator- lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare- gumă guar, antioxidant: ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă:monoglutamat de sodiu, aromatizant, colorant: carmin, conservant: nitrit de sodiu, vitamine: vitamina C. Conţine- proteină vegetală din soia, gluten.
Pate Sibiu cu măsline - Ingrediente: ficat de porc (24%), slănină, apă, şorici, măsline (7,5%), proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu, stabilizatori- polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, agenţi de îngroşare- gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă- monoglutamat de sodiu, colorant- carmin, conservant- nitrit de sodiu, vitamine- vitamina C. Conţine- proteină vegetală din soia, gluten, muştar.
Pate Sibiu Picant- Ingrediente: slănină, ficat de porc (21%), apă, şorici, proteină vegetală din soia, ardei roşu deshidratat (3%), sare iodată, zahăr, ceapă, amidon din grâu, stabilizatori- polifosfaţi, condimente, aromatizant, agent de gelifiere: caragenan, emulgator- lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare- gumă guar, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, colorant- carmin, extract de paprica, agent de reglare a acidităţii: acid malic, conservant- nitrit de sodiu, vitamine: vitamina C. Conţine: proteină vegetală din soia, gluten.
Adrian Gaşpar, director general al Scandia Română, despre încurajarea consumului de produse româneşti
Responsabilitatea producătorilor Adrian Gaşpar consideră că, în primul rând, efortul trebuie să vină din partea companiilor.
Acestea ar trebui să iniţieze campanii de comunicare prin care consumatorii să fie informaţi despre avantajele consumului de produse româneşti.
“Este vorba despre calitate şi preţuri, care sunt, în multe cazuri, mai bune decât cele ale produselor de import, şi despre faptul că acestea sunt deseori produse tradiţionale, fabricate după reţete pe gustul consumatorului român”.
Directorul Scandia Română susţine că afinitatea consumatorului român pentru reţetele şi gustul românesc al produselor a fost demonstrată nu doar de piaţa internă, prin vânzările realizate, ci şi prin intermediul cererii de export tot mai mare.
Încurajare venită de la retaileri În opinia lui Gaşpar, marii retaileri ar trebui să se implice în promovarea produselor naţionale.
“Ei pot aduce produsele româneşti în prim-plan la raft, find vorba despre produse cel puţin la fel de calitative precum cele din import“, consideră directorul companiei.
Implicarea statului
Dacă majoritatea antreprenorilor pun responsabilitatea statului pe primul plan când vine vorba de încurajarea consumului de produse româneşti, Adrian Gaşpar este de altă părere.
El consideră că autorităţile trebuie doar să investească în domeniul cercetării şi al dezvoltării.
"Economia este susţinută în toate ţările dezvoltate de către stat, prin investiţii în sectorul de cercetare şi dezvoltare, singurul care poate susţine pe termen lung competitivitatea economiei şi a diverselor industrii”, menţionează reprezentantul Scandia Română.
CITIŢI ŞI: Cum pot fi salvate un milion de slujbe