Consecinţe grave ale turbulenţelor politice: leul e în picaj, investitorii fug

Consecinţe grave ale turbulenţelor politice: leul e în picaj, investitorii fug

Instabilitatea politică și socială a pus presiune pe oamenii de afaceri, care au decis să își pună în stand-by unele proiecte. Un singur fond de investiţii a decis să își anuleze planuri de 100 milioane de euro

Investitorii au o foarte mare aversiune faţă de risc, așa că reacţiaacestora era de așteptat.

„În lumina ultimelor evenimente, am primit ieri (miercuri-n.r.) câteva telefoane din partea unor fonduri de investiţii internaţionale, care își arătau îngrijorarea faţă de ceea ce se întâmplă în perioada următoare, pentru că au din ce în ce mai puţină predictibilitate, semnalele nu încurajează investiţiile pe termen lung. Chiar unul dintre fonduri îmi declara că avea un buget alocat de 100 de milioane de euro pentru investiţii, pentru preluări de companii anul acesta în România, dar și-au anulat orice investiţie și au pus în stagnare proiectele actuale”, a declarat Iancu Guda, economist șef în cadrul Coface România, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, este important ca tot ceea ce se întâmplă în această perioadă să se stabilizeze, să nu escaladeze către o criză politică, care dă niște semnale foarte periculoase pe termen lung.

Care sunt priorităţile reale

Guda mai susţine că acţiunile autorităţilor din ultima perioadă riscă să anuleze tot ce s-a obţinut cu multă muncă și efort în ultimii cinci ani. „Toate aceste ordonanţe de urgenţă care vin val după val, zi după zi, nu se adresează provocărilor majore ale mediului de afaceri românesc”, a mai spus reprezentantul Coface. Potrivit acestuia, adevăratele urgenţe ale mediului de afaceri sunt legate de încurajarea antreprenoriatului românesc, finanţarea companiilor românești, din ce în ce mai deficitară, sau disponibilitatea, calitatea și costul resursei umane.

Și Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a reacţionat ieri. „Aplicarea principiilor statului de drept și ale economiei de piaţă, precum și respectarea legilor sunt ingrediente esenţiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populaţiei”, spun reprezentanţii CIS. Aceștia apreciază că încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar și de asemenea un interval de timp foarte mare.

Avertismente dure au venit și de la Bruxelles

Reacţii au venit din toate părţile. Prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat ieri în Parlamentul European, în cursul unei dezbateri despre România, că intrarea în vigoare a ordonanței de urgență a guvernului român privind legalizarea parțială a abuzului în serviciu „ar putea afecta accesul României la fonduri europene. Așa că trebuie să examinăm situația cu foarte mare atenție”.

Camera de Comerț și Industrie Româno- Germană (AHK România) a transmis că „România este în pericol de a-și pierde imaginea pozitivă, recâștigată cu greu în ultimul an. Acest lucru este cu atât mai regretabil, cu cât România își slăbește astfel poziția sa ca amplasament investițional stabil și de încredere, mai cu seamă în contextul politic delicat la nivel global”.

Cutremur pe piaţa valutară și bursieră

Nu doar retragerea sau „îngheţarea” planurilor de investiţii sunt efectele imediate ale tensiunilor sociale. Moneda naţională a scăzut puternic pentru a doua zi consecutiv în raport cu euro. Astfel, BNR a comunicat ieri un curs de schimb de 4,5337 lei/ euro, faţă de 4,5240 lei/euro - miercuri și 4,5038 lei/euro, cât era marţi. De asemenea, leul s-a depreciat și în faţa dolarului american, însă nesemnificativ, cursul anunţat fiind de 4,1942 lei/dolar, mai mult cu 0,07 bani (+0,02%), de la 4,1935 lei/dolar, cât se stabilise în ședinţa de miercuri. De asemenea, Bursa de Valori București a închis în scădere ședința de ieri pe toți indicii bursieri.

Ne puteți urmări și pe Google News