Conjuraţia „profesioniștilor” din DNA Iaşi. Cum au reuşit procurorii să facă flagrant cu un suvenir de 30 de dolari
- Sorin Andreiana
- 27 iunie 2018, 00:00
În urmă cu două zile, profesorul ieşean Doina Azoicăi a fost achitată definitiv de judecători într-un dosar în care procurorii DNA au acuzat-o de luare de mită. Dacă achitarea într-un dosar DNA a devenit o non-ştire, faptul că presupusa mită luată de femeie era un ceainic şi o tavă din cupru este ceva care să atragă atenţia. Evenimentul Zilei a afl at întreaga poveste a modului cum a fost făcut acest dosar, iar faptele ar fi de un comic absurd dacă pentru profesorul Azoicăi nu ar fi reprezentat o perioadă dramatică.
În noiembrie 2014, decanul Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi, Doina Azoicăi, a fost pusă sub control judiciar de către DNA pentru o presupusă luare de mită care a constat într-o tavă de cupru şi un ceainic. Într-o perioadă în care românii se adunau seara în faţa televizoarele ca să se minuneze ce vrăji a mai făcut Samantha de la DNA şi ce duşmani ai poporului mai ies încătuşaţi la ore de maximă audienţă, punerea sub acuzare a profesorului ieşean nu a reprezentat nimic special, poate doar o oportunitate să se umple nişte pagini de ziar cu stenograme primite de nişte jurnalişti de la Moş Crăciun.
Nepotul descurcăreţ, cablat de SRI
EVZ a stat, ieri, de vorbă cu persoane apropiate cazului Doinei Azoicăi şi a aflat o poveste care ar merge publicată sub titulatura de conjuraţia imbecililor. Saga a început în septembrie 2014, când medicul marocan Haizoun El Houssine a ajuns în România de mână cu fiul său pentru a-l înscrie la o facultate de medicină. Tânărul studiase medicina în Belgia timp de doi ani, dar rămăsese repetent în anul II. Aşa că tatăl a decis să îl transfere în ţara noastră, unde absolvirea unei falcultăţi părea mai facilă, conformă legendelor urbane promovate în mediile online.
Cei doi au ajuns la Cluj, dar înscrierea tânărului a fost refuzată pe motiv că dosarul era incomplet. El Houssine a contactat un nepot care locuia la Cluj Napoca, care i-a spus să încerce la Iaşi, acolo unde el ştia pe cineva care ştia pe altcineva şi tot aşa. Cazul părea simplu. „Numai că pe fir a intrat cumva SRI-ul și nepotul lui El Houssine a plecat din Cluj cu tehnică de înregistrare pe el şi gata să prindă în plasă un peşte mare de la Iaşi, iar apoi unul din ministerul Educaţiei”, ne-a povestit o sursă apropiată anchetei.
Omul care a promis să rezolve problema
Ajunşi la Iaşi, l-au contactat pe Agha Romeen, medic de origine palestiniană care îşi făcuse studiile în capitala Moldovei. Acesta le-a comunicat că poate rezolva cazul tânărului marocan, dar că va trebui să dea nişte şpăgi, estimând că va fi vorba de aproximativ 4.000 de euro. „Ceea ce nu ştia Romeen despre Azoicăi este că ea nu a făcut niciodată parte din gaşca ce a organiza campionatul de luat şpăgi la Iaşi. Tatăl ei este un fost medic de renume din Iaşi şi ea toată viaţa a fost ţinută la studii. Este un om care a fost preocupat doar de partea academică a vieţii, mai puţin de cea materială. Acesta este profilul Doinei Azoicăi şi mediile universitare din oraş pot confirma asta”, ne-a explicat un personaj care cunoaşte bine cazul.
Marocanul a devenit student ca urmare a unui act de la Bucureşti
Romeen a încercat să plaseze dosarul marocanului cu ajutorul secretarelor şi actele chiar au ajuns în faţa decanului Doina Azoicăi, numai că aceasta a refuzat în mai multe rânduri să accepte înscrierea tânărului la UMF Iaşi. Dosarul era incomplet. Lipsea un act de la Ministerul Educaţiei numit „Scrisoare de acceptare la studii”, necesar în cazul studenţilor străini. El Houssine a mers cu copilul la Bucureşti şi a obţinut actul.
Cu acest document în faţa Doinei Azoicăi a ajuns un dosar complet, drept urmare tânărul a fost acceptat în anul II la Facultăţii de Medicină din Iaşi. Banii vehiculaţi de Romeen nu s-au cerut, nu s-au dat, aşa că cei doi arabi umblau degeaba cablaţi prin oraş că nu reuşeau să pescuiască nimic. Era evident că nu se va mai ajunge la un personaj important de la Bucureşti, dar procurorii DNA Iaşi s-au gândit, probabil, că merge şi un dosar pentru un decan al unui facultăţi importante. Şi începe tragi-comedia.
Cum au recuperat poliţiştii pisicile profesoarei
La câteva zile după ce tânărul a fost acceptat la UMF Iaşi, Doina Azoicăi, Haizoun El Houssine şi nepotul său s-au intersectat pe aeroportul din Iaşi, la sosiri, amândoi. „Era noiembrie şi afară ploua. Doina Azoicăi avea maşina în parcare şi i-a propus marocanului să îl lase la hotelul în care era cazat. Nepotul era în continuare cablat, dar pe înregistrări nu apare nicio discuţie incriminatoare”, ne-a povestit o sursă.
Numai că, a doua zi, marocanul El Houssine are o idee fatală. Se gândeşte să fie un domn şi merge la o florărie pentru a cumpăra trei buchete de flori: unul pentru Azoicăi, în semn de mulţumire că l-a condus la hotel, şi două pentru secretarele de an ale fiului său. S-a gândit că ar fi drăguţ să îi trimită decanului şi un suvenir din Maroc, un ceainic şi o tavă. Florăreasa l-a trimis pe soţul ei cu cele trei buchete de flori şi cu suvenirul la UMF Iaşi. Era într-o zi de vineri, iar profesoara nu se afla în oraş. A revenit a doua zi.
Dimineaţa şi-a dus pisicile la veterinar, le-a lăsat pentru îngrijire şi a mers la facultate pentru a verifica nişte lucrări. A găsit pe masa de consiliu un buchet de flori pentru o ea şi o pungă pe care scria „Souvenir du Maroc”. A mers acasă, a pus florile într-o vază şi s-a întors la maşină pentru a merge să ia pisicile de la veterinar. Pe bancheta din spate uitase suvenirul din Maroc, care costase în bazarul din Rabat 30 de dolari. Numai că femeia era aşteptată. Maşina era înconjurată de procurori DNA şi de poliţişti. Au pus-o să deschidă maşina şi să le prezinte mita din punga cu suvenirul din Maroc. Doina Azoicăi a fost condusă la sediul DNA Iaşi pentru audieri. Pisicile le-a recuperat un poliţist de la veterinar.
I s-a interzis să activeze în funcţia de decan
În aceeaşi zi a venit comunicatul DNA. Decanul Facultăţii de Medicină Generală a fost pus, în noiembrie 2014, sub control judiciar, i s-a interzis să mai activeze în funcţia de la UMF şi să nu părăsească oraşul Iaşi decât cu încuviinţarea procurorilor. Dar absurdul dosarului nu s-a oprit. A urmat o perioadă de trei ani şi jumătate în care Doinei Azoicăi aproape i-a fost distrusă cariera universitară şi în care a trebuit mai degrabă să îşi demonstreze ea nevinovăţia decât ca procurorii să arate că este vinovată.
Spre exemplu, colegii de la UMF şi universitatea din Belgia au demonstrat că actele marocanului erau valabile şi nu procurorii DNA au demonstrat că erau false. Dar despre aberaţiile din dosarul profesorului Doina Azoicăi vom publica amănunte în zilele următoare. El a fost prezentat ca un succes la vremea respectivă de către Bogdan Florin Munteanu, procurorul de caz şi şeful DNA Iaşi. Fusese numit la conducerea procurorilor anticorupţie din Iaşi cu câteva luni înainte şi decanul Facultăţii de Medicină Generală era un trofeu important pentru el.
Citiţi în numărul următor al EVZ cum a ajuns să fie achitată Doina Azoicăi după ce toate acuzaţiile DNA s-au dovedit a fi nişte invenţii.