Potrivit surselor noastre, de-a lungul ultimei săptămâni, Ludovic Orban și apropiații săi au înroșit telefoanele din teritoriu, la propriu, pentru a se asigura că moțiunea rivalului Viorel Cataramă nu va însuma susținerea a cel puțin 10 filiale județene. Implicaţiile dinamitării „moţiunii Cataramă” sunt multiple.

Calcule strategice

În realitate, scoaterea lui Cataramă din cursa pentru şefia PNL a reprezentat, de la bun început, una dintre principalele mize ale grupării coordonate de Ludovic Orban, în condiţiile în care omul de afaceri realizase deja un tandem cu Cristian Buşoi. Dacă Viorel Cataramă și-ar fi susținut moțiunea în cadrul apropiatului Congres, din postura de candidat oficial, exista și posibilitatea organizării unui tur doi, după ieșirea sa din cursă, fapt care – susțin sursele citate – ar fi maximizat șansele lui Cristian Bușoi. Astfel se explică blocarea lui Cataramă, cu doar cinci zile înaintea Congresului. De altfel, Viorel Cataramă îşi va anunţa public susţinerea pentru Cristian Buşoi, care se bucură şi de sprijinul fostului preşedinte al PNL, Crin Antonescu.

Miza CNC

În mod implicit, organizarea unui tur doi ar fi facilitat şi purtarea unor negocieri de ultim moment, în perspectiva Consiliului Naţional de Coordonare (CNC), care va fi organizat chiar a doua zi după Congres. Întrunirea CNC este esențială pentru întreaga suflare liberală, deoarece forul va completa echipa de conducere a formațiunii, viitoarele funcții (în speță, pozițiile de prim-vicepreședinți) reprezentând mize pentru care deja se poartă negocieri de culise, pe fundalul campaniei interne. 

Înfruntarea moțiunilor

Facem precizarea că, la începutul săptă- mânii, președintele interimar al PNL Raluca Turcan a anunţat că moţiunea lui Viorel Cataramă nu a îndeplinit condiţiile statutare pentru a fi supusă dezbaterii şi votului în cadrul Congresului de sâmbătă, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Judeţene din cel puţin 10 filiale. „În urma votului organizat la nivelul filialelor PNL, în cadrul Comitetelor Directoare Județene, moțiunile susține de Ludovic Orban („Partidul Național Liberal- Forța Dreptei„) și de Cristian Bușoi („PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”) au îndeplinit condițiile statutare pentru a fi supuse dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL din 17 iunie. Moțiunea susținută de Viorel Cataramă („Politica națională – Calea liberală”) nu a întrunit condițiile statutare pentru a fi supusă dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin 10 filiale PNL, conform art. 72, alin. 1 din Statutul PNL. De asemenea, Comisia de Organizare a Congresului PNL a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea susținerii moțiunilor la lucrările Congresului, primul fiind candidatul Cristian Bușoi, urmat de candidatul Ludovic Orban, fiecare moțiune având alocate câte 60 de minute”, a precizat Turcan.