Congresul de la Tiraspol: „Stau cu mâna întinsă și cântă pentru stăpânii de la Kremlin”

Congresul de la Tiraspol: „Stau cu mâna întinsă și cântă pentru stăpânii de la Kremlin” Sursa foto: Wikipedia

Congresul organizat la Tiraspol de către liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a stârnit îngrijorare la nivel internațional. Tema centrală a discuției ar fi legată de consecinţele introducerii taxelor vamale de către Republica Moldova. Însă, potrivit informațiilor lansate de un opoznt din regiune, se va cere anexarea Transnistriei la Rusia. Tiraspolul a negat aceste informații.

Congresul de la Tiraspol, organizat de liderul separatist Vadim Krasnoselski, are loc în incinta Palatului Republicii. La acest eveniment vor participa deputați de la toate nivelurile din regiunea transnistreană. Congresul ar fi fost convocat la ordinul Moscovei, susține Ghenadie Ciorba, un opozant din Transnistria. Potrivit lui Ciorba, Tiraspolul va solicita anexarea regiunii la Federaţia Rusă. Joi, 29 februarie, Vladimir Putin ar urma să rostească discursul său anual în faţa Consiliului Federaţiei, ocazie cu care ar anunţa alipirea Transnistriei, a mai spus Ghenadie Ciorba.

”Sunt asigurați financiar de Federația Rusă”

Membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS Andrian Cheptonar a declarat că nu există motive de îngrijorare și că administrația de facto de la Tiraspol ar putea solicita Rusiei doar ajutor financiar. Andrian Cheptonar a mai spus că pretinsele autorități de la Tiraspol au devenit vocale după intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal, care obligă agenții economici din regiune să achite taxe în bugetul de stat, însă aceste supărări nu pot genera o destabilizare a situației.

Congresul de la Tiraspol

Sursa foto: Arhiva EvZ

„Estimările autorităților Republicii Moldova, confirmate și de Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, sunt că nu avem informații despre pregătirea unor acțiuni belicoase din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol. Aproape 20 de ani un astfel de Congres nu a avut loc, și în acest context, el pare un eveniment extraordinar, dar eu nu aș fi atât de îngrijorat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înțelegem că pretinsele autorități transnistrene sunt deranjate de faptul că au încasări mai mici la buget, pentru că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană plătesc taxe în bugetul de stat al Republicii Moldova, noi nu permitem tranzit de mărfuri spre raioanele din Est fără achitarea taxelor în bugetul de stat. Acest lucru a diminuat veniturile regiunii transnistrene și asta îi supără. Ei vor cere finanțare de la Federația Rusă. De fapt, ei tot timpul stau cu mâna întinsă acolo și sunt asigurați financiar de Federația Rusă. Probabil, Rusia le-a pus condiționalități, să facă un pic de gălăgie, să fie vocali ca să le dea bani, ei acum încearcă să cânte ca să-și merite banii de la stăpânii de la Kremlin”, a spus Andrian Cheptonar, la RliveTV.

Congresul de la Tiraspol, un eveniment proagandistic

Deputatul PAS a amintit că aceste informații au fost confirmate și de către șeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov. Și președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a afirmat că, la Tiraspol, va fi un eveniment propagandistic. „Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin.

Va fi, din câte înţelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cât de mult îl iubesc pe „ţar” (pe Vladimir Putin - n.r.) şi poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc şi îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng. Când o să nevoie o să intervenim, o să informăm şi o să comunicăm cu cetăţenii”, a declarat Igor Grosu, la postul public de televiziune.

Reprezentanți ai așa-numitului Soviet Suprem din Transnistria au transmis că la așa-zisul Congres al deputaților, autoproclamatele autorități nu vor solicita anexarea la Federația Rusă, așa cum se vehiculează în spațiul public.

În opinia experților, Compania Sheriff, care controlează de facto politica în stânga Nistrului, și-a atins ținta de a crea panică în societate, lansând astfel de zvonuri.