Congresul de la Tiraspol. Reprezentanții Sovietului Suprem neagă că ar cere anexarea Transnistriei la Rusia

Congresul de la Tiraspol. Reprezentanții Sovietului Suprem neagă că ar cere anexarea Transnistriei la Rusia Sursa foto: Arhiva EvZ

Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru miercuri, 28 februarie, congresul „deputaţilor de toate nivelurile” pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană. Tiraspolul se plânge că aceste taxe ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.

Congresul de la Tiraspol ar fi fost convocat la ordinul Moscovei, susține Ghenadie Ciorba, un opozant din Transnistria. Potrivit lui Ciorba, Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federaţia Rusă. Joi, 29 februarie, Vladimir Putin ar urma să rostească discursul său anual în faţa Consiliului Federaţiei, ocazie cu care ar anunţa alipirea Transnistriei, a mai spus Ghenadie Ciorba.

Chișinăul urmărește cu atenție Congresul de la Tiraspol

Declarațiile lui Ciorbă au stârnit un val de recții internaționale. Chişinăul a transmis că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană, dar a precizat că „nu există temei” care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Săptămâna trecută, şi Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat că temerile opozantului Ciorba nu se confirmă.

Congresul de la Tiraspol

Sursa foto: Wikipedia

Informaţiile au fost comentate şi de preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski. Liderul de la Kiev a declarat că, din informaţiile pe care le are, nu crede că autorităţile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componenţa Federaţiei Ruse, iar Kievul nu a primit nicio solicitare de asistenţă din partea Republicii Moldova.

Igor Grosu: Se încearcă isterizrea societății

La rândul său, preșeintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a declarat că, la Tiraspol, va fi un eveniment propagandistic. „Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin.

Va fi, din câte înţelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cât de mult îl iubesc pe „ţar” (pe Vladimir Putin - n.r.) şi poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc şi îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng. Când o să nevoie o să intervenim, o să informăm şi o să comunicăm cu cetăţenii”, a declarat Igor Grosu, la postul public de televiziune.

Tiraspolul neagă zvonurile

Reprezentanți ai așa-numitului Soviet Suprem din Transnistria au transmis că la așa-zisul Congres al deputaților, autoproclamatele autorități nu vor solicita anexarea la Federația Rusă, așa cum se vehiculează în spațiul public.

În opinia experților, Compania Sheriff, care controlează de facto politica în stânga Nistrului, și-a atins ținta de a crea panică în societate, lansând astfel de zvonuri.

Pretinsa vicepreședintă al așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, i-a calificat drept „provocatori” pe cei care „au lansat zvonul despre un eventual apel al deputaților din regiune către Rusia privind acceptarea regiunii transnistrene în componența sa”, scrie presa de la Tiraspol. Potrivit acesteia, la „Congresul deputaților de toate nivelurile” ar urma să fie adoptată o solicitare către Rusia și Uniunea Europeană pentru a denunța presiunea economică a Republicii Moldova împotriva Tiraspolului, care va afecta plățile sociale, inclusiv către refugiații ucraineni.