Politica
Republica Moldova vrea să tragă Transnistria spre UE. Planurile de la Chișinău
Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook
Ministrul de Externe din Republica Moldova, Mihai Popșoi, s-a aflat în vizită în România, unde s-a întâlnit cu mai mulți lideri politici de la București. Acesta a vorbit despre amenințarea Rusiei, dar și despre planurile cu Transnistria.
Ministrul de Externe din Republica Moldovaa explicat strategia sa de a atrage cetățenii din regiunea separatistă, care se află sub influența Rusiei. Mihai Popșoi crede că țara sa poate adera la UE până în 2030.
Mihai Popșoi și Luminița Odobescu, miniștrii de Exgterne ai Republicii Moldova și ai României. Sursa Foto- Facebook
Republica Moldova vrea să rezolve conflictul transnistrean prin cooperare economică
Mihai Popșoi a afirmat că acest termen este realist, dacă Moldova va implementa reforme ample în toate domeniile, de la justiție la agricultură.
Republica Moldova trebuie să fie competitivă și pregătită pentru a face parte din familia europeană, spune el.
În privința Transnistriei, el a menționat că Rusia a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar că există și interese divergente în regiune, subliniind că Republica Moldova își dorește să adere la Uniunea Europeană până în 2030.
Ministrul de Externe vrea ca Republica Moldova să adere în UE, până în 2030
Mihai Popșoi a explicat că Republica Moldova oferă servicii și oportunități economice cetățenilor din regiunea separatistă, care se află sub influența Rusiei.
Procesul de reintegrare trebuie să fie pașnic și să implice consensul tuturor actorilor internaționali.
El a adăugat că procesul de integrare europeană depinde de capacitatea umană și tehnică a țării sale, precum și de aproximarea legislației la standardele europene.
Tancuri rusești din Transnistria. Sursa Foto Press service of the President of the PMR
Mihai Popșoi, despre tensiunile cu Rusia
Mihai Popșoi a mai declarat într-un interviu pentru Digi 24, că Republica Moldova are problema prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul său, dar că nu este o amenințare iminentă datorită Ucrainei. Republica Moldova își crește capacitățile de apărare și colaborează cu partenerii săi de securitate.
Ministrul de Externe a mai susținut că Rusia trebuie să respecte suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, așa cum a promis la nivel internațional. El recunoaște că există un deficit de comunicare pe tema securității și că cetățenii trebuie să fie informați corect. Republica Moldova se confruntă cu narativul rus care încearcă să o îndepărteze de partenerii săi europeni.
Ministrul speră că la toamnă va avea loc un referendum consonant cu alegerile prezidențiale, pentru a consolida sprijinul pentru integrarea europeană, deși recunoaște că există și minorități care neagă realitatea din regiune.