Ucraina îl acuză pe Putin că nu vrea pace. „Blochează procesul”

Ucraina a anunţat că se află în faza de negocieri cu Kremlinul si separatistii pro-rusi din estul tarii, cu privire la un schimb de prizonieri şi despre noi retrageri de trupe.

„Activitatea Ucrainei a aratat ca noi avem tot interesul pentru pace si ca Rusia blocheaza aplicarea acordurilor incheiate in cadrul unui summit cvadripartit de la Paris din urma cu un an”, a declarat presedintele Volodimir Zelenski, citat intr-un comunicat oficial.

Rusia este acuzată că face totul pentru a bloca procesul de pace

Ucraina a anunţat joi, 10 decembrie, că discută despre un schimb de prizonieri şi despre noi retrageri de trupe cu Rusia şi cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. În acelaşi timp, Ucraina acuză Moscova că blochează procesul de pace.
Autorităţile ucrainene sunt gata să treacă la noi retrageri de trupe în mici sectoare ale frontului, la operaţiuni de deminare, precum şi la un nou schimb de prizonieri cu separatiştii, a adăugat Zelenski, fără a furniza informaţii suplimentare.

Schimbul de prizoneri ar trebui să aibă loc până la sfârşitul acestui an

„Negocierile continuă” pe această temă între Kremlin, Kiev şi OSCE, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Iulia Mendel. „Am transmis listele de persoane pentru schimb” şi „vom face tot posibilul” ca acesta să poată avea loc până la sfârşitul anului, a adăugat ea. Cei patru lideri au convenit să se întâlnească din nou, dar pandemia de coronavirus, apoi absenţa progreselor în aplicarea deciziilor anunţate au lăsat în suspensie organizarea unui nou summit.

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis că „activitatea Ucrainei” a arătat „că noi avem tot interesul pentru pace şi că Rusia blochează aplicarea acordurilor” încheiate în cadrul unui summit cvadripartit de la Paris din urmă cu un an.
Este vorba despre negocierile dintre Rusia și Ucraina unde au convenit să facă mai mulți pași pentru îmbunătățirea situației din războiul din estul Ucrainei la un summit major de pace de la Paris , dar nu au făcut progrese majore pentru a pune capăt conflictului.

În decembrie 2019, Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin au participat la un summit în „format Normandia” la Paris, care a permis câteva progrese timide în procesul de pace.

Summitul s-a desfășurat în așa-numitul „format Normandia”, cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, care au intermediat între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy. A fost prima dată când s-au purtat discuții la nivel înalt între Rusia și Ucraina despre încheierea războiului în aproape trei ani, ridicând speranța că summit-ul ar putea semnala dorința de a trece la o nouă fază a războiului care a ucis peste 13.000 de oameni a strămutat mai mult de 2 milioane din 2014, potrivit ONU, scria abcnews.