Conflictul diplomatic româno-maghiar s-a adâncit în anul Centenarului Marii Uniri
Editura Evenimentul si Capital

Conflictul diplomatic româno-maghiar s-a adâncit în anul Centenarului Marii Uniri

Autor: | | 14 Comentarii | 989 Vizualizari

La 100 de ani de la Marea Unire, un conflict diplomatic româno-maghiar a izbucnit ca urmare a atacurilor dure date de premierul Mihai Tudose la încercările etnicilor maghiari de a obține autonomie teritorială-locală-culturală.

Flutura lângă steag”

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, referitor la declaraţia comună privind autonomia teritorială-locală-culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii şi toţi cei care vor flutura steagul secuiesc pe instituțiile de acolo, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.


Autonomie maghiară

UDMR, PPMT şi PCM au semnat, luni, la Cluj-Napoca, o rezoluție prin care se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Potrivit celor trei formaţiuni politice maghiare, Tinutul Secuiesc ar trebui să devină „o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organisme de decizie, cu competenţe legislative şi executive regionale, în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, precum şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică.

Liderii politici maghiari subliniază că „administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti”


Toleranță

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a afirmat, sâmbătă, la Turda, că maghiarii trebuie să răspundă pe un ton calm, paşnic şi tolerant” „atacurilor dure” date de premierul Mihai Tudose pe tema ţinutului secuiesc. Au existat atacuri dure împotriva maghiarilor în urma declaraţiilor premierului României. Noi nu trebuie să răspundem pe acelaşi ton, ci să răspundem pe un ton calm, paşnic şi tolerant. Avem comunităţi naţionale care trăiesc aici, pe acest teritoriu şi în alte părţi ale Europei. Trebuie să fim conştienţi că aceste comunităţi naţionale reprezintă o resursă, un potenţial pentru dezvoltarea ţărilor locuite de aceste comunităţi. Noi ne bazăm unii pe alţii, aceste comunităţi naţionale se bazează unele pe altele şi acţionează împreună pentru dezvoltarea ţărilor lor şi a regiunilor lor. Dacă nu ne vom înfrunta unii cu ceilalţi şi vom lucra unii cu ceilalţi, vom reuşi să fim în Europa Centrală şi de Est o putere care nu poate fi ignorată nici de cei de la Est, nici de cei de la Vest'', a afirmat Kover Laszlo, la manifestările religioase organizate cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la proclamarea Edictului Libertăţii Religioase, organizate de Biserica Unitariană.


Identitate

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate