Problemele din Fâşia Gaza par să revină în prim-planul scenei internaţionale, după ce inabilitatea Egiptului de a stopa traficul ilegal de armament la graniţa cu teritoriul palestinian a determinat reacţia dură a oficialilor israelieni.
“Măsurile luate de partea egipteană sunt insuficiente. Guvernul trebuie să adopte o politică coerentă cu implicarea Forţelor de Apărare Israeliene”, a declarat astăzi Avi Dichter, ministrul însărcinat cu securitatea publică.
El a susţinut că singura modalitate de a stopa traficul de armament este lansarea unei operaţiuni militare similare cu cea utilizată în războiul recent încheiat. “Nu trebuie să aşteptăm până rachetele vor fi lansate din nou asupra oraşelor noastre”, a încheiat oficialul israelian.
Pe desfăşurătorul acordului de încetare a focului în conflictul din Fâşia Gaza, care a provocat peste o mie de victime la începutul anului, problema stopării contrabandei subterane cu armament a ocupat un loc central.
Practic, retragerea Israelului din Gaza a avut ca şi condiţie esenţială oprirea traficului, Egiptul aganjându-se să ia măsurile necesare pentru implementarea deciziei.
Diplomaţii egipteni susţineau la vremea respectivă faptul că “sunt mijloace de a depăşi problemele fără prezenţa unei forţe internaţionale, iar Egiptul poate susţine un efort constant şi serios în acest sens”.
Canalele prin care se “scurg” arme spre Gaza nu au încetat să funcţioneze însă, foarte puţini palestinieni fiind prinşi până în prezent în cadrul operaţiunii de securizare a graniţelor.