Cei mai buni cartofi prăjiți. Trei puteri mondiale se luptă pentru rețetă

Cei mai buni cartofi prăjiți. Trei puteri mondiale se luptă pentru rețetă Sursa foto: Arhiva EVZ

Cartofii prăjiți sunt mâncați peste tot pe glob, însă foarte puțini s-au întrebat cel puțin o dată cine i-a inventat în forma pe care o cunoaștem azi.

Trei dintre cele mai influente puteri globale se află într-o competiție pentru a revendica „titlul de inventator” al primei rețete de cartofi prăjiți.

Cui aparține prima rețetă de cartofi prăjiți

Potrivit unei legende, cartofii pai sub forma lor actuală, crocanți și subțiri, ar fi fost concepuți în 1853 la New York. De către bucătarul George Crum de la restaurantul Moon's Lake Lodge.

Asta după ce un client i-a cerut iar și iar să îi facă cartofii mai crocanți. Cu toate acestea, în realitate, cartofii prăjiți au luat naștere în Europa, iar două țări importante se dispute primul loc în istorie în ceea ce privește prepararea lor. Principalul conflict se desfășoară între Franța și Belgia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Belgienii susțin faptul că în 1781 exista un manuscris care menționa că valonii obișnuiau să prăjească peștișori mici capturați din râul Meuse.

Cu toate acestea, în perioada iernii când Meuse îngheța, ceea ce făcea pescuitul imposibil, valonii au găsit o soluție ingenioasă și au înlocuit peștișorii cu cartofi tăiați în forma de pești mici.

Pe de altă parte, francezii susțin că cartofii prăjiți au fost inventați la Paris în 1789, în timpul Revoluției Franceze. Ca parte a unei campanii desfășurate de Antoine Parmentier pentru promovarea cartofilor în Franța.

Studiul care demontează tot ceea ce se stia despre cartofii prăjiți. Recomandările dieticienilor sunt nejustificate

Cartofi prăjiți. Ffoto: commons.wikimedia.org

Prima rețetă ar fi apărut prima oară în Anglia

Și Marea Britanie susține că la ei a apărut prima rețetă de cartofi prăjiți. Prima mențiune documentată a cartofilor prăjiți ca rețetă ar fi datată cu certitudine în anul 1822 și provine din Anglia.

Această mențiune se regăsește în volumul intitulat „Oracolul lui Cook” scris de William Kitchiner. El conținea o rețetă specială numită „chips”, ceea ce se referă, de fapt, la cartofii prăjiți.

Conform multor cercetători ai istoriei gastronomiei, se spune că un bucătar evreu tânăr, Joseph Malin, imigrant la acea vreme, a fondat primul magazin de chipsuri de cartofi prăjiți în Londra, în 1860.

Acest magazin a devenit atât de popular încât a continuat să funcționeze cu succes până în anii 1970.

Cea mai bună rețetă de cartofi prăjiți

Nu ai nevoie decât de:

  • cartofi
  • ulei
  • sare.

Mod de preparare

  1. Curăță și spală cartofii. Poți tăia cartofii în forme după preferință, cum ar fi pai, wedges sau rondele, asigurându-te că bucățile au dimensiuni egale.
  2. Lasă cartofii în apă rece cel puțin o oră. Acest pas ajută la eliminarea parțială a amidonului din cartofi. Cu cât rămâne mai puțin amidon în ei, cu atât vor deveni mai crocanți.
  3. După înmuiere, scoate cartofii și usucă-i bine cu șervețele de hârtie, eliminând orice urmă de apă.
  4. Încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu. Asigură-te că tigaia este destul de mare pentru a permite cartofilor să aibă spațiu între ei și să fie acoperiți de ulei încins.
  5. Prăjește cartofii în uleiul încins timp de șase-șapte minute la foc mediu, până devin ușor aurii. După aceea, scoate-i pe șervețele de hârtie absorbante pentru a elimina excesul de ulei.
  6. Crește temperatura focului și încălzește uleiul mai tare.
  7. Prăjește din nou cartofii timp de unu-două minute sau până când devin uniform rumeniți și crocanți.
  8. Scoate-i din ulei, presară puțină sare peste ei și servește-i imediat, scrie rețeteșivedete.ro.