Evenimentul ZileiEVZ SpecialConflict între Taiwan și China. Avioanele de luptă au fost trimise în spațiul aerian al inamicului

Conflict între Taiwan și China. Avioanele de luptă au fost trimise în spațiul aerian al inamicului

Conflict între Taiwan și China. Avioanele de luptă au fost trimise în spațiul aerian al inamicului
Spațiul aerian al Taiwanului a fost penetrat de 25 de avioane chinezești. Acțiunea Chinei survine după un avertisment al SUA către Beijing pe tema Taiwanului.

Un număr record de avioane ale forţelor armate chineze, 25 în total, au penetrat luni în spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat guvernul său, a doua zi după un avertisment adresat Beijingului de către SUA pe tema insulei, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Răspuns adecvat din partea Taipei-ului

După sosirea deasupra sud-vestului teritoriului taiwanez a aparatelor de zbor chineze, printre care 18 avioane de vânătoare, Ministerul Apărării de la Taipei a ridicat de la sol propriile aeronave pentru a le transmite ordinul de a părăsi spaţiul aerian şi a le supraveghea mişcările.

Incursiunea prezentă a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei.

Activitatea chinezească s-a produs după ce secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat duminică „acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing faţă de Taiwan”. Secretarul de stat a adăugat că „ar fi o greşeală gravă pentru oricine să încerce să schimbe statu quo-ul actual cu forţa”.

Taiwan – o insulă rebelă pe care China speră să o aducă sub tutela sa

Taiwan-ul, care se bucură de un sistem democratic, este considerat de China o provincie rebelă. China speră însă că Taiwan-ul va reveni într-o zi sub tutela sa, cu forţa dacă va fi necesar, mai precizează sursa citată.

Taiwanul a semnalat intruziunile din ce în ce mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa aeriană de apărare. doar în anul 2020 ele au fost nu mai puţin de 380 .

O lege americană obligă Statele Unite ale Americii să ajute insula în caz de conflict. Cu toate acestea, secretarul de stat american Antony Blinken nu a dorit să se pronunţe, duminică, asupra unui eventual răspuns militar al ţării sale la orice acţiune a armatei chineze privind Taiwanul.

Îngrijorările se amplifică astfel cu referire la acest aspect atât de sfidător al Chinei la adresa Taiwan-ului.


Accesează: