Un număr record de avioane ale forţelor armate chineze, 25 în total, au penetrat luni în spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat guvernul său, a doua zi după un avertisment adresat Beijingului de către SUA pe tema insulei, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Răspuns adecvat din partea Taipei-ului

După sosirea deasupra sud-vestului teritoriului taiwanez a aparatelor de zbor chineze, printre care 18 avioane de vânătoare, Ministerul Apărării de la Taipei a ridicat de la sol propriile aeronave pentru a le transmite ordinul de a părăsi spaţiul aerian şi a le supraveghea mişcările.

Incursiunea prezentă a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei.

Activitatea chinezească s-a produs după ce secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat duminică „acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing faţă de Taiwan”. Secretarul de stat a adăugat că „ar fi o greşeală gravă pentru oricine să încerce să schimbe statu quo-ul actual cu forţa”.

Taiwan – o insulă rebelă pe care China speră să o aducă sub tutela sa

Taiwan-ul, care se bucură de un sistem democratic, este considerat de China o provincie rebelă. China speră însă că Taiwan-ul va reveni într-o zi sub tutela sa, cu forţa dacă va fi necesar, mai precizează sursa citată.

Taiwanul a semnalat intruziunile din ce în ce mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa aeriană de apărare. doar în anul 2020 ele au fost nu mai puţin de 380 .

O lege americană obligă Statele Unite ale Americii să ajute insula în caz de conflict. Cu toate acestea, secretarul de stat american Antony Blinken nu a dorit să se pronunţe, duminică, asupra unui eventual răspuns militar al ţării sale la orice acţiune a armatei chineze privind Taiwanul.

Îngrijorările se amplifică astfel cu referire la acest aspect atât de sfidător al Chinei la adresa Taiwan-ului.