Președintele turc a menționat că escaladarea conflictului din Idlib subminează inclusiv posibilitatea unei soluționări pașnice. În opinia sa, acțiunile armatei lui Assad duc la un dezastru umanitar. De asemenea, Erdogan și Putin au discutat despre relațiile ruso-turce și despre situația din Libia.
Mai înainte, a devenit cunoscut faptul că armata siriană restrânge cercul de la granița provinciilor Idlib și Hama, unde se află mulți militanți. Armata continuă „asediul înăbușitor” al mai multor așezări aflate la sudul orașului Khan Shaykhun.
Pe 22 august, surse care au dorit să își păstreze anonimatul au declarat că armata siriană a ocupat importantul oraș Khan Shaykhun din sudul provinciei Idlib. Un post de observație al armatei turce este situat în orașul Morek, care nu este controlat de trupele guvernamentale siriene.
Pe 20 august, surse anonime au declarat că militanții s-au retras din Khan Shaykhun pentru a evita să fie încercuiți de trupele guvernamentale. Drept urmare, forțele președintelui sirian Bashar al-Assad au cucerit acest oraș cheie, pe care rebelii l-au controlat timp de cinci ani.
Zona de de-escaladare din Idlib este una dintre cele patru teritorii de acest tip din Siria. Rusia și Turcia au declarat-o ca atare în 2017. Cu toate acestea, zona de de-escaladare din Idlib nu este încă demilitarizată și se află sub controlul grupării militanților Hayat Tahrir al-Sham  și al opoziției siriene înarmate. Războiul civil din Siria a început în primăvara anului 2011.