Sute de oameni de etnie maghiară din comuna Sâncrăieni, judeţul Harghita, au dat foc la câteva proprietăţi ale localnicilor de etnie romă, ca urmare a faptului că romii au înjunghiat un maghiar.
De la conflictul din Hădăreni, din 1993, când românii au ars 14 case ale romilor (iar 4 dintre aceştia au murit), pacea încă nu a fost instaurată în zonă. Tensiunile au fost agravate şi de instanţele care, iniţial, au respins propunerile procurorilor de arestare preventivă.
Picătura care a umplut paharul
Scandalul care a izbucnit joi seara, în comuna harghiteană Sâncrăieni, a avut la bază unui conflict mocnit între localnicii maghiari şi romi. Oamenii au suportat şi furturile din grădini, din case şi de pe ogoare, au trecut şi peste frica de a fi loviţi în cap în plină zi, însă înjunghierea unui localnic de etnie maghiară de către un rom a fost picătura care a umplut paharul.
Potrivit poliţiştilor, maghiarul l-ar fi lovit pe rom cu un scaun în cap, iar acesta din urmă ar fi scos briceagul şi şi-ar fi înjunghiat adversarul. Victima a ajuns la spital, iar agresorul, Vancsa Gabor, a fost luat de poliţie, însă nu a fost trimis în arest. „Romii au senzaţia să sunt deasupra legii”
După incident, câteva sute de locuitori de etnie maghiară, care spun că „le-a ajuns cuţitul la os”, sau adunat hotărâţi să-şi facă singuri dreptate. Aşa că au incendiat două grajduri şi o şură care le aparţineau romilor.
„Oamenii au suportat mult timp să fie furaţi de către o pătură socială care nu lucrează, care trăieşte pur şi simplu pe spinarea lor. Însă i-a înfuriat agresivitatea dovedită de unul dintre membrii comunităţii rome, care a înjunghiat miercuri un localnic. Agresorul, Vancsa Gabor, a fost ridicat de poliţişti. Cu toate acestea, nu a primit mandat de arestare de la procuratură, aşa că s-a întors acasă joi seara şi a trecut din nou la ameninţări”, a explicat primarul comunei, Szekely Erno.
„Vancsa Gabor e un om agresiv, care acum două luni a mânat caii peste un autoturism marca Tico, parcat regulamentar, distrugând maşina. Nici atunci nu a fost luat la rost. De aceea, au senzaţia că sunt deasupra legii”, adaugă primarul.
Peste 150 de mascaţi, jandarmi, politişti şi pompieri au descins în localitate pentru a calma spiritele şi au rămas acolo peste noapte. După-amiază, Vancsa Gabor, presupusul agresor, a fost arestat preventiv de Tribunalul Harghita, pentru 29 de zile, pentru tentativă de omor.
Între timp, la Sâncrăieni s-a lăsat o linişte înşelătoare: oamenii au renunţat la furci şi coase, dar au început să strângă semnături, decişi să convingă autorităţile să îi mute pe romi din comună. Au fugit în pădure Înainte de escaladarea conflictului, romii, cu copii şi bătrâni, au fugit în pădure, să se ascundă de teamă că ar putea fi lin şaţi. După o noapte petrecută în pădure, romii începuseră să coboare în sat cu teamă, cu copii flămânzi şi înfriguraţi. În sat au rămas 10 poliţişti şi jandarmi pentru a preveni reizbucnirea conflictului. În comună trăiesc 52 de familii de romi, în total 189 de persoane.
AVERTIZĂRI
„Un nou Hădăreni” Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, avertiza în februarie că în judeţ există pericolul de reeditare a cazului Hădăreni. „În situaţii concrete de conflicte la nivelul comunităţii s-a întâmplat ca poliţistul să-i sancţioneze pe cei vinovaţi de furturi şi agresiuni. Faptele s-au repetat, comunitatea a ajuns să se simtă desconsiderată, nu s-au luat măsuri legale.
Poliţia a încercat să-i sancţioneze, trimitea la Parchet propunere de reţinere şi nu primeau feed-back şi s-a ajuns că sute de oameni mi-au cerut oficial să iau o măsură. Acei oameni se lăudau că ei sunt intangibili legal, iar oamenii spuneau că vor ajunge să-şi facă singuri dreptate, să se ajungă la un al doilea Hădăreni.
Pentru că am văzut rapoartele poliţiştilor în care nu spuneau de ce s-a ajuns la degenerarea conflictului şi i-am rugat să-mi scrie explicit că au făcut propunerea de reţinere procurorului şi că acesta a refuzat în mod repetat să ia măsură fermă de reţinere a persoanei în cauză”, a declarat prefectul.