Conflict interetnic lângă Sevilla Războiul dintre români și spanioli, ținut în loc de Garda Civilă
- Vlad Alexandru
- 16 ianuarie 2018, 00:00
După ce a incitat spiritele în disputa dintre spanioli şi români, Antonio Nogales, primarul din localitatea Pedrera, Spania, a convocat aseară o şedinţă cu mai mulţi oficiali pentru a stabili cauzele incidentelor şi o modalitate de aplanare. Chiar dacă oficial conflictul s-a încheiat, primarul a cerut ieri ca Garda Civilă să rămână pe străzile localităţii pentru a preîntâmpina alte violenţe.
Săptămâna trecută, declaraţiile primarului Antonio Nogales, din localitatea spaniolă Pedrera, aflată lânga Sevilla, au făcut înconjurul Europei. Acesta a spus la o manifestaţie împotriva românilor din localitate că şi-ar dori să vadă oameni împuşcaţi şi chiar le-a dat acceptul protestatarilor să îi scoată pe minoritari din case. După valul de critici şi după ce i s-a cerut demisia, primarul a revenit şi a spus că declaraţiile lui au fost doar ironice şi scoase din context. Chiar şi în această declaraţie, făcută la sfârşitul săptămânii trecute, Nogales a dat o informaţie scandaloasă: el a spus că reprezentanţii PSOE, partid de opoziţie în localitate, îi reporşează în şedinţele de consiliu că le plăteşte utilităţile românilor din banii primăriei, recunoscând astfel că discuţiile despre drepturile conaţionalilor noştri sunt mai vechi.
Primarul vrea să repare imaginea oraşului
Chiar dacă în acest moment situaţia a revenit la normal, primarul localităţii a convocat ieri o şedinţă cu mai mulţi oficiali în care să se analizeze cauzele acestui conflict interetnic. La şedinţa „Comitetului de Integrare”, aşa cum s-a numit şedinţa de ieri, au participat reprezentanţii partidelor politice, asociaţiilor civice şi ai sindicatelor din zonă. Scopul şedinţei a fost să fie „făcută o analiză aprofundată a cauzelor care au provocat incidentele din zilele de 6 şi 7 ianuarie şi de aduna propuneri şi iniţiative care pot contribui la ameliorarea situaţiei”, a transmis primarul într-un comunicat citat de presa din Sevilla. „Pedrera are responsabilitatea de a restabili imaginea de comunitate primitoare pentru străini şi de a restabili relaţiile de pace socială, care au existat în ultimii 35 de ani”, a spus Antonio Nogales la începutul şedinţei. Tot el a cerut ieri Gărzii Civile spaniole să rămână pe străzile din localitate pentru a preîntâmpina alte incidente între români şi spanioli.
Tensiunile sunt mai vechi
Şi preotul din localitate, Enrique Priego, a recunoscut pentru presa spaniolă că sursele conflictului sunt mai vechi. „După boomul economic, acești oameni (românii –n.r.) nu mai erau necesari la muncă și deranjează. Şi când se întâmpla câte ceva, fără dovezi, românii erau întotdeauna învinuiţi. Şi la sfârşitul săptămânii trecute a venit picătura care a umplut paharul”, a spus preotul pentru publicaţia El Pais.
Conflictul a pornit de la un accident uşor
Cu o săptămână în urmă, un accident uşor în trafic între doi spanioli și trei români s-a transformat într-o luptă în care șoferul spaniol a fost rănit. După arestarea celor trei cetățeni români, circa 200 de vecini au ieşit în stradă și au răsturnat trei mașini ale unor români. După primul episod xenofob, a doua zi mulțimea a renăscut cu mai multă forță, iar seara a răsturnat alte șapte mașini ale unor români. Au urmat arestări şi în rândurile spaniolilor, 8 dintre ei fiind acuzaţi de instigare la ură interetnică şi, de o săptămână, Garda Civilă spaniolă se află pe străzile din Pedrera, o localitate cu 5.200 de locuitori, unde trăiesc 15 familii de români