Conflict diplomatic între Coreea de Sud și Rusia. Seulul cere retragerea forțelor nord-coreene din Ucraina

Miltiari nord-coreeni Sursa foto: X

Conflict diplomatic între Coreea de Sud și Rusia în contextul trimiterii unor militari nord-coreeni în Ucraina. Oficialii de la Seul l-au convocat pe ambasadorul rus pentru a-i cere retragerea trupelor Phenianului din Ucraina.

Coreea de Sud a cerut Rusiei să retragă imediat trupele trimise de Coreea de Nord pentru a lupta în războiul din Ucraina. Ministerul sud-coreean de Externe a avertizat că țara sa va da un răspuns acestor acțiuni „imprudente și ilegale”.

Conflict diplomatic între Coreea de Sud și Rusia

Rusia este interesată să continue cooperarea cu Coreea de Nord, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. El a precizat că această alianţă „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”. El a precizat că nu este vorba despre o înțelegere care să ducă la un conflict cu „ţări terţe”. Declarația este menită să liniștească Coreea de Sud care privește cu îngrijorare acțiunile militare ale dictatorului Kim Jong Un.

Asigurările lui Peskov nu au fost de natură să calmeze spiritele. Ministrul britanic de externe David Lammy, aflat în vizită la Seul, a numit acţiunile Rusiei „imprudente şi ilegale”. El a precizat că Londra va colabora cu Coreea de Sud pentru a răspunde acestor provocări care pot duce la un conflict militar.

Potritiv informațiilor furnizate de serviciile secrete, circa 1.500 de soldaţi din forţele speciale nord-coreene se află deja în Rusia. Aceștia se instruiesc pentru a merge pe frontul din Ucraina. Agenţia de informaţii sud-coreeană estimează că numărul total al militarilor nord-coreeni trimiși în Ucraina ar putea ajunge la 12.000.

Serviciul naţional de informaţii din Coreea de Sud a publicat şi imagini detaliate din satelit care arată prima desfăşurare a militarilor comuniști.

Coreea de Sud, mesaj pentru Rusia

Ministrul adjunct de externe sud-coreean, Kim Hong-kyun, l-a convocat pe ambasadorul rus, în acest conflict diplomativ. El i-a trasmis diplomatului Gheorghi Zinoviev „îngrijorările serioase” ale Seulului. Totodată, oficialul sud-coreean a cerut ferm retragerea imediată a forţelor nord-coreene şi încetarea cooperării în acest domeniu.

Furnizarea de arme şi trupe Rusiei de către Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea Coreii de Sud și a comunității internaţionale, a avertizat șeful diplomației din Coreea de Sud. Totodată, acesta a subliniat că astfel de acţiuni încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi Carta ONU.

În replică, ambasadorul Gheorghi Zinoviev a răspuns că actuala „cooperare dintre Rusia şi Coreea de Nord (nu este) îndreptată împotriva intereselor de securitate ale Coreii de Sud”.

Vladimir Putin și Kim Jong Un Sursa foto: X

Avertisment NATO despre implicarea Coreii de Nord în conflict

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că implicarea Coreii de Nord în Ucraina ar duce acest conflict la un alt nivel. Trimiterea de trupe nord-coreene reprezintă un risc „uriaș” de escaladare. Aceste declarații au fost făcute de ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha.

Luni, 21 octombrie, Mark Rutte a precizat că un astfel de gest, în favoarea Rusiei, ar duce la o escaladare semnificativă a războiului.

Atât Kremlinul, cât și Phenianul neagă că s-ar fi angajat în transferuri militare. Există un acord, semnat între Vladimir Putin și Kim Jong Un care obligă cele două țări să-și ofere reciproc asistență militară dacă una dintre ele este atacată.

Coreea de Nord, aflată sub sancţiuni pentru programul de arme nucleare, primește petrol, gaze și alte produse industriale din Rusia. În schimb, statul comunist furnizează armament și muniții pentru armata rusă.