Confesiuni uluitoare ale dezertorilor ruși: „Toată lumea vrea să fugă din Rusia. Unul din doi ofițeri FSB vrea să fugă”

Confesiuni uluitoare ale dezertorilor ruși: „Toată lumea vrea să fugă din Rusia. Unul din doi ofițeri FSB vrea să fugă” Sursa foto: Razvan Valcaneantu\ EEC

Vladimir Osecikin, un activist rus în exil, susține că a ajutat cel puțin 20 de înalți oficiali ruși să fugă de la începutul războiului din Ucraina. Osecikin se află pe lista "infractorilor" căutați de Moscova și a insistat să se întâlnească cu jurnaliștii doar într-un loc public. În septembrie, poliția franceză a deschis o anchetă privind o posibilă tentativă de asasinat la domiciliul său. Vladimir este doar unul dintre cei care au reușit să fugă, chiar și cu riscul de a privi mereu peste umăr, așteptând în orice moment să fie executat.

O mare parte dintre cei care au lucrat cu celebrul serviciu de securitate FSB al Rusiei își riscă viața pentru a furniza informații Ucrainei și aliaților săi occidentali. Potrivit acestor persoane, există mulți oficiali de la Kremlin care nu sunt de acord cu invazia Rusiei în Ucraina.

Maria Dmitrieva este un fost medic al FSB. Ea a povestit că a furnizat serviciilor de informații franceze înregistrări ale unor conversații cu oficiali de rang înalt ca monedă de schimb pentru azil politic. Dmitrieva se numără printre acei ruși din mașinăria de război clasică sau hibridă a lui Putin care au ales să fugă din țară și să se refugieze în Europa.

„Am adus fotografii, înregistrări audio și video care confirmă faptul că majoritatea armatei ruse este împotriva unora dintre politicile actualilor lideri. Riscând, am reușit să îmi introduc telefonul în clădirea FSB de două ori și am reușit să fac câteva înregistrări", a povestit într-un reportaj realizat de jurnalista CNN Melissa Bell.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fenomenul trădătorilor, spionilor și sabotorilor

Acești oameni - de la soldați la mercenari Wagner și până la angajați ai FSB, pe care Putin a jurat că-i va pedepsi, sunt într-atât de numeroși încât președintele rus a fost nevoit, în decembrie anul trecut, să recunoască ceea ce a numit fenomenul trădătorilor, spionilor și sabotorilor.

Emran Navruzbekov a fost locotenent în FSB și provine dintr-o familie de ofițeri ai serviciilor de securitate. O mare parte dintre rudele sale sunt deținute în Daghestan, țara sa natală. Înainte de a dezerta, a lucrat pentru FSB în Polonia, unde acum cere azil.

„Rolul FSB de la începutul războiului: a vrut să pună capăt rapid conflictului, dar nu a reușit. Acum, în FSB este fiecare pentru el. Toată lumea vrea să fugă din Rusia. Unul din doi ofițeri FSB vrea să fugă. Acum ei înțeleg că Rusia nu va câștiga niciodată acest război. Bineînțeles că mi-e teamă. Știu cum lucrează ei. Istoria arată că, în orice caz, voi fi ucis", a declarat Navruzbekov într-un interviu difuzat de CNN.