Conferințele Capital. Patronii din România: Relaxarea fiscală crește afacerile

Conferințele Capital. Patronii din România: Relaxarea fiscală crește afacerile

Reducerea TVA este benefi că pentru economie și ar fi fost de preferat o scădere și mai agresivă a taxelor, consideră antreprenorii din România prezenți la conferința Capital „Taxe mici = Afaceri prospere”, organizată împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), la sediul CCIR

Oamenii de afaceri au susținut mereu că este nece sară reducerea fisca lității, pentru ca afacerile să se desfășoare în mod echitabil pentru toată lumea. Reducerea TVA la produsele de panificație a dus la creșterea producției cu 16%, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Am încercat să lăsăm economia liberă, iar reducerea fiscalității va duce la reducerea evaziunii fiscale și va aduce încasări cel puțin la fel de mari la buget. Reducerea TVA la panificație a venit într-un moment în care multe societăți erau în insolvență și, probabil, următorul pas era falimentul”, a afirmat Constantin.

Reducerea evaziunii

Constantin a precizat că exista o evaziune de circa 70% în panificație, iar acum s-a ajuns la un grad de colectare de peste 70%. Ministrul a subliniat faptul că prețurile la alimente au scăzut după prima lună de la reducerea TVA, în medie, cu 12%, iar încasările la bugetul de stat au sporit în iunie față de mai. Comparativ cu luna iunie 2014, acestea au fost mai mari cu circa 900 milioane lei. Radu Timiș, fondator Cris-Tim și președintele Asociației Române a Cărnii, a afirmat că reducerea TVA a dus la o creștere semnificativă a consumului. „Consumul la nivel general nu știu dacă a crescut cu mai mult de 12% în aceste trei luni de la reducerea TVA, dar la Cris-Tim avem o creștere de peste 25%”, a declarat Timiș. El a vorbit despre o faptul că întregi campanii electorale au fost susținute de către cei care făceau evaziune fiscală. Acum, nivelul de 9% nu mai este atractiv pentru evazioniști, așa că se estimează o reducere a evaziunii. Edler Andras Gyorgy, consilierul președintelui CCIR Mihai Daraban, consideră că forma actuală a Codului Fiscal este o consolidare a vechiului Cod Fiscal, la care se adaugă reducerea TVA. „Prima variantă a noului Cod Fiscal ar fi transformat România într-un paradis fiscal, cu efecte pozitive asupra creșterii economice”, a afirmat Gyorgy. În plus, impozitul redus pe dividende ar fi repatriat o parte a profiturilor, iar amânarea acestei măsuri va avea efecte negative, companiile rămânând în expectativă.