Conferinţa NASA şi gaura neagră: "Nimic senzaţional". Cele mai spectaculoase descoperiri NASA în 2010

Conferinţa NASA şi gaura neagră: "Nimic senzaţional". Cele mai spectaculoase descoperiri NASA în 2010

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat aseară, într-o conferinţă de presă, că a fost descoperită cea mai tânără gaură neagră, cu o vârstă de 30 de ani, într-o galaxie aflată la 50 de milioane de ani lumină de Pământ. Descoperirea aparţine telescopului Chandra, care a verificat o observaţie realizată în 1979 de un astronom amator.

Cu această gaură neagră cu vârstă foarte fragedă (jurnaliştii de ştiinţă şi bloggerii au botezat-o deja "baby black hole"), se pare că 2010 a fost un an excelent pentru NASA. În acest an, s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansat în spaţiu un "frate" al Chandra, telescopul Hubble. În luna februarie, telescopul a transmis o imagine spectaculoasă a unei nebuloase, pe care o aveţi în poza de mai jos. Astronomii spun că gaura neagră nu este nici pe departe cel mai interesant eveniment astronomic anunţat în 2010.

Februarie 2010, NASA: Cum se naşte o stea

Fotografia prezintă mici porţiuni din nebuloasa Carina, regiune în care poate fi observat spectaculosul proces de naştere a stelelor. Se poate vedea o formaţiune de praf şi gaz din nebuloasă. Nebuloasa din Carina se află la 7.500 de ani lumină de Soare. Formaţiunea are o lungime de şase ani lumină, după cum arată Adrian Şonka, pe site-ul astronomic.ro. Culorile din imagine indică prezenţa oxigenului (culoarea albastră), hidrogen şi azot (verde) şi sulf (roşu).

Ne puteți urmări și pe Google News

Hubble, care va fi înlocuit în 2014 cu James Webb Space Telescope, a transmis peste 500.000 de imagini în cei 20 de ani petrecuţi la 600 de kilometri deasupra Pământului.

Octombrie 2010, NASA: O planetă numai bună de locuit

Dacă găuri negre s-au descoperit şi în trecut (la cea anunţată ieri de NASA, surpriza constă în vârsta fragedă şi în poziţionarea găurii în galaxia M100, din vecinătatea noastră cosmică), iar imaginile spectaculoase sunt un obicei al NASA, americanii au dat lovitura cu planeta Gliese 381g.

Această exoplanetă, situată în Calea Lactee, se află la 20 de ani lumină de Pământ (n.r. valoare unui an-lumină este de 9.460 miliarde de kilometri). Gliese 581g are o temperatură care permite păstrarea apei în stare lichidă la suprafaţa scoarţei sau în apropiere de aceasta. Gliese 581g pare să fie o planetă stâncoasă (raza sa este un pic mai mare decât a Pământului, dar masa este de 3-4 ori mai mare decât a Terrei), cu o gravitaţie la suprafaţa scoarţei asemenea Pământului şi care orbitează steaua în 36,6 de zile.

Când spun că avem de-a face cu o planetă locuibilă, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că aceasta nu înseamnă neapărat că ar putea găzdui oameni, ci alte forme de viaţă. Chiar şi o banală bacterie unicelulară ar fi de ajuns pentru a dărâma teoriile care susţin că viaţa în Univers se rezumă la cea de pe Terra.

Noiembrie 2010, NASA: O cometă văzută de aproape

Astronomii consideră însă că imaginea anului 2010 a fost însă cometa Hartley 2 (103P/Hartley). Descoperită în 1986 de Malcolm Hartley, cometa a fost "vizitată" de sonda spaţială Deep Impact. De fapt, sonda NASA s-a apropiat la 700 de kilometri de cometă. Astronomul Adrian Şonka este de părere că acest eveniment a fost de departe cel mai spectaculos al anului la NASA. El explică: "am văzut cum arată cometa de foarte aproape, 700 kilometri".

Hartley este cea mai mică cometă vizitată vreodată. În total, sondele spaţiale au vizitat cinci comete. Deep Impact este deja o sondă eroină, după ce a vizitat şi cometa Tempel 1, la 4 iulie 2005. Imaginile surprinse prezintă un corp în formă de alună, lung de 2,25 kilometri. Un om de ştiinţă al NASA, Don Yeomans, spune că această cometă este una "hiperactivă, mică şi fâşneaţă". NASA a "apropiat" Baia Mare de Bucureşti

Într-un articol publicat pe site-ul astro-urseanu.ro, se arată că gaura neagră a NASA "nu este ceva senzaţional".

Iată motivele astronomilor români:

  • "Galaxia în care s-a descoperit acest obiect se află la 50.000.000 de ani lumină de noi;
  • Este în vecinătatea cosmică la fel cum Baia Mare se află în vecinătatea Bucureştiului;
  • Nu se ştie cu exactitate dacă obiectul descoperit este o gaură neagră. Poate fi şi o stea neutronică;
  • Obiectul descoperit nu influenţează planeta noastră;
  • Există găuri negre mult mai aproape de noi, cum ar fi V4641 din Sagittarius la 1600 ani lumină şi Cygnus X-1 la 8000 de ani lumină;
  • Obiectul în sine nu poate fi observat direct. NASA a detectat raze-X care vin din acel loc, iar acest lucru înseamnă că obiectul atrage materie care se încălzeşte înainte să fie "îngurgitată";
  • Săptămânal apar descoperiri mult mai interesante decât aceasta;
  • Găurile negre sunt simple stele stinse, atât de masive încât nici cu viteza luminii nu poţi scăpa de gravitaţia lor. Nu sunt găuri ci obiecte de care te poţi lovi;
  • Nu este nimic senzaţional."

<object height="385" width="640"><embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/1M_z0DL3ehk?fs=1&hl=ro_RO" height="385" width="640"></embed></embed><//embed></object>