Conducerea Portului Constanța, cercetată într-un dosar pentru fapte de corupție

Conducerea Portului Constanța, cercetată într-un dosar pentru fapte de corupțieSursa foto: EVZ

Există suspiciuni de fraudă la numirea fostului director Nicolae Dan Tivilichi

Nicolae Dan Tivilichi, fostul director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA, companie de interes strategic național, și-a pierdut postul în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța din data de 28 ianuarie 2019.

Mandatul său s-a terminat după doi ani cu consecințe atât pentru companie cât și pentru „portofelul” lui Tivilichi.

Acțiunea în justiție a fost făcută de o fostă directoare din companie care a contestat modul în care s-a făcut selecția și numirea lui Nicolae Dan Tivilichi. Acesta s-a lăudat tot timpul că este susținut de vicepremierul Viorel Ștefan, de altfel omul care l-a propus pentru funcția de la Portul Constanța.

Ambii sunt din Galați și au avut strânse legături de afaceri. Susținerea pe care a avut-o Dan Tivilichi a fost una destul de consistentă, iar procedura de numire s-a dovedit a fi o formalitate care să justifice numirea sa.

Cu toate acestea, instanța a desființat toată această procedură și a stabilit că: „Anulează Procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de Director General al CN Administraţia Porturilor Maritime SA, iniţiată în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 24/28.11.2016, Procesul-verbal privind verificarea şi evaluarea conformităţii administrative şi eligibilităţii dosarelor privind candidatura pentru funcţia de director general şi director economic nr. 3098/27.01.2017 în ceea ce priveşte funcţia de Director General, precum şi actele ulterioare de numire în funcţia de Director General al CN Administraţia Porturilor Maritime S.A. întocmite urmare a Procedurii de selecţie pentru ocuparea funcţiei de Director General al CN Administraţia Porturilor Maritime S.A., iniţiată în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 24/28.11.2016.”

Ceea ce este mai grav este că în urma acestei decizii, Dan Tivilichi va trebui să returneze toate veniturile încasate în cei aproximativ doi ani cât a ocupat funcția de director al CN APMC SA. De asemenea, documentele semnate de acesta în aceeași perioadă sunt nule.

În prezent, Nicolae Dan Tivilichi a anunțat conducerea companiei că urmează să revină în funcția de director general sau director general adjunct, funcție pe care și-a păstrat- o vacantă.

Dosar penal pentru fapte de corupție

În paralel cu judecarea dosarului civil a fost deschis și un dosar penal unde cercetarea s-a făcut „in rem”, adică s-au cercetat faptele. Dosarul penal are ca obiect aceeași speță ca și dosarul civil: modul în care s-a făcut selecția și numirea directorului general al CN APMC SA. Plângerea inițială a fost făcută la DNA pentru infracțiunea de Abuz în serviciu, dar procurorii anticorupție au declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Toți membrii Consiliului de Administrație de la acea vreme au fost vizați de anchetă. Printre ei era și Mihuţ Constantin Crăciun, fost director general al CFR Marfă, implicat într-un dosar privind subevaluarea vagoanelor companiei CFR Marfă destinate casării în care prejudiciul a fost evaluat la peste şase milioane de euro. În cursul anului 2018 au fost audiați mai mulți angajați ai CN APMC SA implicați în procesul de selecție și de numire a directorului general Dan Tivilichi. După decizia instanței civile, la parchet a fost depus la dosar un certificat de grefă. Ca urmare a noilor probe a fost schimbată încadrarea din Abuz în serviciu în fapte de corupție. De asemenea, cercetarea se va face „in personae” identificându-se și un posibil făptuitor în persoana fostului director Dan Nicolae Tivilichi.