Conducători din toată Europa participă la înmormântarea fostului rege Constantin al Greciei

Înmormântare Sursă foto: dreamstime.com

Luni, 16 ianuarie, în Catedrala Buna Vestire din Atena, capetele încoronate ale Bătrânului Continent vor aduce un omagiu regelui defunct care a murit marțea trecută.

Suverani din toată Europa urmează să asiste la înmormântarea ultimului rege al Greciei Constantin al II-lea, care a murit marți, 10 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, 

la  Atena, dar niciun omagiu naţional nu i se va aduce acestui contestat fost monarh. 

În Catedrala Bunei Vestiri din Atena, regi și regine din Spania, Suedia, Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Prințul Albert al II-lea de Monaco, Prințul moștenitor al Norvegiei, Marele Duce de Luxemburg vor aduce un ultim omagiu fostului suveran grec.

Familia regală britanică va fi reprezentată de Prințesa Ana, sora lui Charles al III-lea, ambii veri ai lui Constantin al II-lea, a anunțat, vineri, Palatul Buckingham. Presa greacă s-a întrebat în acest weekend despre posibila prezență a Prințului William, finul fostului rege al Greciei, dar fără a obține confirmare sau infirmare.

În capitala Greciei vor fi prezenți și fosta regină a Spaniei, Sophie, sora lui Constantin, și soțul ei, Juan Carlos. La primele ore ale zilei, sute de oameni au stat la coadă în fata catedralei pentru a veni sa se roage în faţa sicriului defunctului, acoperit pentru această ocazie cu o bucată mare de stofă în culorile naţionale, albastru şi alb. 

Sicriul a fost expus până la ora 10 a.m. locală într-o capelă din apropierea catedralei pentru acest omagiu, în timp ce străzile din jur au fost închise traficului, provocând blocaje în centrul capitalei grecești. Un total de 187 de invitați erau aşteptaţi să participe la această înmormântare.

Profund republicană, marea majoritate a populației a ezitat între indiferență și furie de când acest descendent al familiei regale din Schleswig-Holstein-Glücksburg a murit marți într-un spital privat din Atena în urma unui accident vascular cerebral.

A doua zi după moartea lui Constantin, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că înmormântarea va fi privată. Nici el, nici actuala șefă de stat Katerina Sakellaropoulou nu vor merge la înmormântarea unui rege destituit în 1974, în timpul restabilirii Republicii, după perioada întunecată a dictaturii coloneilor (1967-1974).

La Atena au fost coborâte în bernă doar steagurile din jurul Stadionului Panathenaic, vechiul stadion din capitala Greciei renovat pentru primele Olimpiade moderne din 1896. În 1960, Constantin a câștigat o medalie de aur la navigație la Jocurile Olimpice de la Roma. De asemenea, a fost membru de onoare al Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

După ceremonia religioasă ortodoxă, el va fi înmormântat privat la fosta reședință regală de la Tatoi, la nord de Atena, unde sunt înmormântați cei mai mulți dintre foștii membri ai familiei regale, inclusiv regele George I, primul din dinastia daneză ajuns pe tronul Greciei în 1863. Moartea fostului monarh, care a trăit vreo patruzeci de ani în exil, a reînviat răni vechi în Grecia, mai ales în jurul rolului său în timpul dictaturii coloneilor (1967-1974).

Criticat că nu a împiedicat atunci ajungerea la putere a juntei, Constantin părăsise Grecia în 1968 și a trăit patruzeci de ani la Londra, înainte de a reveni în țara sa în 2013 continuând să se autointituleze "rege". Monarhia din Grecia a fost abolită în 1974 printr-un referendum, care, cu o majoritate de 70%, l-a detronat oficial pe Constantin al II-lea.

Constantin Glücksburg, așa cum îl numesc unele mass-media fără a menționa fostul său titlu regal, s-a luptat multă vreme în instanță cu statul grec care a confiscat bunurile regale. Deposedat de naționalitatea sa în 1994, el a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și recupera averea. În 2002, acesta din urmă a condamnat Grecia să plătească 14 milioane de euro familiei regale, potrivit lefigaro.fr

(Traducerea Rador)