Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri, 22 iulie, că o încetare a focului cu Rusia fără să primească înapoi teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul.
Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a tras un semnal de alarmă despre încetarea focului din țara sa. El consideră că acest lucru i-ar oferi ocazia Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene capturate de la invazia din februarie. În plus, ar face doar ca războiul să fie mai extins. În plus, Rusia va avea ocazia să se pregătească pentru runda următoare a războiului din Ucraina.
Zelenski a vorbit și despre sistemele de rachete de artilerie (HIMARS) furnizate de SUA. El a precizat că "furnizările occidentale de HIMARS, deși fac o diferență materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul". De la începutul războiului, Ucraina a primit 16 sisteme HIMERS de la Statele Unite.
"O pauză care oferă Federației Ruse o perioadă de răgaz"
Mai mult decât atât, Zelenski a explicat ce crede el că înseamnă stoparea războiului în acest moment. "Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse o perioadă de răgaz". Condiția Ucrainei pentru a fi de acord cu terminarea agresiunilor din țară este reprezentată de recuperarea teritoriilor. Societatea ucraineană va fi de acord să fie purtate negocieri numai după ce teritoriile ocupate de armata rusă vor fi eliberate.
"O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare antiaeriană care ar putea să împiedice Rusia să lanseze atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor orașe pașnice la sute de mile de linia frontului", a mai adăugat Zelenski.
Președintele ucrainean a vorbit și despre acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale. Zelenski a adus următoarele precizări: "Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza oarecum piețele, dar ar oferi un răgaz și ar avea un efect de bumerang". Rusia și Ucraina au semnat vineri, 22 iulie, un acord de referință pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale. Astfel, au crescut speranța că redeschiderea porturilor va contribui la diminuarea crizei alimentare internaționale agravate de invazia rusă, notează Agerpres.