Condimentează-ţi mâncarea în mod natural

Condimentează-ţi mâncarea în mod natural

Piperul, ardeiul iute şi hreanul au efect dezinfectant, iar busuiocul tonifică organismul.

Condimentele naturale conţin vitamine şi minerale, iar unele dintre ele protejează organismul de infecţii sau îl întăresc. Specialiştii în nutriţie te sfătuiesc să foloseşti condimente naturale când găteşti, şi nu pe cele sintetice, din comerţ. Acestea din urmă conţin 70% sare, aditivi alimentari şi o cantitate mică de legume deshidratate.   Usturoi pentru sistemul vascular Piperul, hreanul şi muştarul sunt recomandate deoarece cresc secreţiile digestive. „Ardeiul iute are efect dezinfectant şi conţine vitamina C şi A, iar usturoiul are rol benefic asupra sistemului vascular. În plus, usturoiul, piperul şi hreanul protejează organismul de infecţii“, afirmă Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „Nicolae Paulescu“ din Bucureşti.

Ardeiul iute este însă mai puţin tolerat de către cei cu afecţiuni gastrice sau hemoroizi. Totodată, usturoiul poate produce aciditate gastrică şi nu este recomandat celor cu gastrită sau ulcer. Busuiocul are efect tonic asupra organismului, iar rozmarinul şi măghiranul conţin vitaminele C şi A, dar şi potasiu şi magneziu, mai spune nutriţionistul.

Efect tonic are şi cimbrul. „Acesta are şi un efect liniştitor asupra mucoasei digestive şi transformă grăsimile din carne în picături mai mici, care pot fi digerate mai uşor“, explică specialistul. Şi tarhonul conţine vitamina C şi are efect calmant asupra mucoasei digestive. Scorţişoara poate scădea glicemia „Condimentele aromate precum scorţişoara şi vanilia ajută la relaxarea generală a organismului şi reduc stresul prin revărsarea de endorfine în organism“, explică Mihaela Ionescu.

„Unele studii au arătat că scorţişoara poate contribui la scăderea glicemiei dacă este consumată ca adjuvant la tratament“, completează Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate Moşilor, din Bucureşti.

Specialiştii te mai sfătuiesc să foloseş ti la gătit verdeţuri precum leuştean, mărar sau pătrunjel, pe care să le adaugi la final, după ce ai oprit focul, pentru a nu pierde vitaminele din ele. „Leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, păstârnacul şi loboda conţin vitamina C, potasiu, magneziu şi fibre. Acestea din urmă îmbunătăţesc tranzitul intestinal“, mai spune Eduard Adamescu. Condimentele sintetice din comerţ conţin 70% sare şi aditivi alimentari. „Pe termen lung, un consum excesiv de sare poate cauza hipertensiune sau probleme renale. Boiaua naturală este de fapt ardei iute, uscat şi sfărâmat. Cel din comerţ conţine colorant“, explică nutriţionistul. În plus, amestecurile de condimente din comerţ conţin multe E-uri periculoase.

Ne puteți urmări și pe Google News