Condamnările date de judecătorul fără jurământ, anulate. Decizia Curții de Apel Paris

Condamnările date de judecătorul fără jurământ, anulate. Decizia Curții de Apel Paris Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorul Ionuț Matei a ajuns în atenția publică, după ce s-a aflat că și-a desfășurat activitatea fără a depune jurământul. Cu toate că s-a pensionat, condamnările pronunțate de acesta ar urma să fie anulate. Acest fapt este confirmat de Curtea de Apel din Paris.

Condamnările date de judecător, anulate

Condamnările pronunțate de judecătorul Ionuț Matei vor fi anulate. O arată Curtea de Apel din Paris, pe fondul deciziei pronunțate în ceea ce îl privește pe prințul Paul de România.

Autoritățile din străinătate au refuzat extrădarea acestuia, după ce judecătorii din România au formulat mai multe solicitări în acest sens. Autointitulatul prinț de România este condamnat în dosarul Ferma Băneasa, fiind acuzat de corupție.

Ce a arătat instanța din Franța

Curtea de Apel din Paris a arătat că judecătorul pensionat nu a avut jurământul depus și a cerut anularea condamnărilor date de acesta, arată Lumea Justiției

Ne puteți urmări și pe Google News
Paul de România, judecător

Paul de România și soția sa, Lia Sursa foto: Arhiva EVZ

„Sancțiunea atașată nedepunerii jurământului rezidă, în dreptul român, în nulitatea actelor săvârșite de magistrați, iar, în orice situatie, aceasta contradicție în răspunsurile oferite de autoritățile judiciare române este de natură să creeze îndoieli cu privire la sinceritatea cooperarii”, arată instanța din Franța.

Condamnările pronunțate de judecător ar putea fi anulate. Ionuț Matei nu avea jurământul depus

Situația judecătorului Ionuț Matei este similară cu cea a judecătoarei Florentina Dragomir, care a făcut parte din același complet. Instanța din Franța a arătat că aceasta nu poate face dovada depunerii jurământului.

„Deși suntem conștienți că o asemenea măsură ar da peste cap sistemul judiciar, apreciem ca este nefiresc ca tocmai institutiile Statului sa nu respecte legea romană și legislația europeană referitoare la protejarea drepturilor fundamentale”, mai arată sursa.

Cazul judecătorului Ionuț Matei a ajuns în atenția publică recent. Acesta și-a desfășurat activitatea la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu toate că nu și-ar fi depus jurământul. CJUE a arătat că nu există un proces verbal referitor la depunerea jurământului la instituirea sa în funcție.

Revista presei