Evenimentul Zilei > EVZ Special > Condamnări istorice. Cazul lui Jamal Khashoggi, închis. Sentinţă definitivă
Condamnări istorice. Cazul lui Jamal Khashoggi, închis. Sentinţă definitivă

Condamnări istorice. Cazul lui Jamal Khashoggi, închis. Sentinţă definitivă

Procesul în care s-a judecat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, anul trecut, într-un consulat din Turcia s-a încheiat, iar magistraţii au decis condamnarea la moarte a cinci persoane care au fost găsite vinovate.

Reamintim că Jamal Khashoggi, un cunoscut critic al guvernului saudit, a fost ucis în octombrie 2018 de către o echipă de agenți saudiți.

La momentul atacului, jurnalistul intrase în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pentru reînnoirea vizei.

Poliţia a reuşit prinderea a 11 persoane suspecte de uciderea jurnalistului şi trimise în judecată, iar în cazul a cinci dintre ei judecătorii au decis condamnarea la moarte.

Alți trei au fost condamnați la 24 de ani de închisoare, se arată într-un comunicat al procurorului de la Riyad. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită și nici nu a fost precizat rolul lor în asasinat.

Uciderea sa a ridicat tensiunile dintre Arabia Saudită și Turcia, în contextul în care președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că autoritățile turce au înregistrări audio cu ce i s-a întâmplat jurnalistului în consulat.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost indicat ca fiind cel care ar fi ordonat uciderea jurnalistului, însă a negat vehement orice acuzație.

Erdogan a mai spus atunci că în timpul percheziționării consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, autoritățile turce au descoperit că în unele zone din clădire ar fi fost proaspăt vopsite și că poliția ar fi găsit, de asemenea, și materiale toxice.

„Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis”, a afirmat un oficial turc sub protecția anonimatului.

Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului.

După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele

„Nu a existat nicio tentativă de a-l interoga. Au venit special să îl ucidă”, a declarat oficialul turc.

Potrivit Hurriyet, pe înregistrare se aude și vocea consulului saudit Mohammad Utaybi, care le spune asasinilor să îl ucidă pe jurnalist în altă parte „sau altfel voi avea eu probleme”.

În replică, asasinii îi spun acestuia să tacă din gură „dacă vrea să trăiască atunci când se va întoarce în Arabia”.

După ce asasinii i-au făcut o injecţie cu o substanță necunoscută, Salah Muhammad al-Tubaigy, șeful echipei de legiști de la serviciul de informații saudit a început să-l tranşeze cu un fierăstrău.

În tot acest timp,  Khashoggi era conștient încă. Khashoggi a fost decapitat, iar Tubaigy i-ar fi tăiat și degetele.

Pe înregistrare s-ar auzi cum Tubaigy le recomandă celorlalți asasini să asculte muzică.

„De fiecare dată când fac treaba asta îmi place să ascult muzică. Ar trebui să faceți și voi la fel”, ar fi spus acesta, potrivit digi24.ro