Condamnare la moarte! Subiectul, din nou în prim-plan, în România. E îngrozitor

Condamnare la moarte! Subiectul, din nou în prim-plan, în România. E îngrozitor

Condamnarea la moarte în justiție a fost abrogată în România imediat după 1989, dar iată că subiectul revine în prim-plan din cauza pandemiei de coronavirus.

Dar aceste îngrozitoare decizii nu mai sunt luate de judecători, și mai ales nu împotriva unor criminali, ci de medici, în cazul celor loviți de COVID-19, atunci când nu mai au paturi de ATI. Șefa Urgențelor de la Spitalul Judeţean Ploieşti a povestit cum decurge o zi din viața ei, cum decide cine moare și cine trăiește, dar și ce condiții sunt pentru pacienții Covid-19. Violeta Tănase, şefa UPU de la Spitalul Judeţean Ploieşti. a vorbit despre clipele cumplite prin care cineva carea lucrează în această linie trebuie să treacă zilnic.

De câteva săptămâni, cadrele medicale sunt nevoite să decidă ce pacienţi cu COVID-19 să salveze fiindcă nu mai sunt locuri deloc la secţia de Terapie Intensivă.

„Trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat", a mărturisit Violeta Tănase la Digi 24.

Întrebată dacă între un tânăr şi o persoană în vârstă l-ar alege pe tânăr pentur un pat de terapie intensivă, doctoriţa a spus că „nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da”.

Situația este extrem de dificilă

„Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi - și nu sunt puțini - au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal.

Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a povestit Violeta Tănase.

„La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm”.

Nu există suficienți medici

Problema nu e numai cu locurile lipsă de paturi de la ATI, ci şi cu deficitul de personal medical.

„Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID.

Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a mai declarat dr. Tănase.

Ne puteți urmări și pe Google News