Evenimentul Zilei > Actualitate > Condamnare cu executare! Fotbalul românesc, în genunchi. 18 persoane, la închisoare
Condamnare cu executare! Fotbalul românesc, în genunchi. 18 persoane, la închisoare

Condamnare cu executare! Fotbalul românesc, în genunchi. 18 persoane, la închisoare

Încă o sentință cutremurătoare pentru fotbalul românesc. Un fost finanțator al clubului de fotbal FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, a fost condamnat la patru ani de închisoare, într-un dosar complex de evaziune fiscală și spălare de bani.

Decizie de ultim moment luată de tribunalul Prahova. Mai multe persoane, unele cu multe conexiuni în fotbal, au fost condamnate.

Pe lângă Nicolae Capră, alte 17 persoane au fost condamnate la închisoare, cu pedepse de până la 7 ani și patru luni, în ceea ce s-a numit „Dosarul Romprest”. Tribunalul Prahova s-a pronunţat în Dosarul Romprest și, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, zece persoane au fost condamnate la şapte ani şi patru luni de închisoare, alţi opt inculpaţi au primit pedepse între 3 ani şi şapte ani de detenţie.

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, judecătorii i-au condamnat pe cei 18 inculpați și la plata, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Compania Romprest Service SA, a peste 18 milioane de euro către ANAF.

Instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Finanţelor Publice prin ANAF şi a dispus obligarea inculpaţilor, în solidar Compania Romprest Service SA, la plata unor sume în valoare totală de peste 19,5 milioane lei.

„În temeiul art. 404 alin. 4 C.pr.pen menţine măsura asigurătorie dispusă prin Ordonanţa nr. 384/D/P/2014 din data de 05.05.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciu Teritorial Ploieşti privind poprirea sumelor de bani în lei şi valută, datorate SC Compania Romprest Service S.A. Bucureşti de terţii propriţi Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Oraşului Azuga şi Tehcon Edilitare & Infrastructură SRL Otopeni, până la concurenţa sumei de 19.821.513,76, reprezentând prejudiciul cauzat statului prin infracţiunea de evaziune fiscală”, se mai arată în decizia Tribunalului Prahova.

Hotărârea instanţei de fond nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Dosarul Romprest

Un număr de 18 persoane, între care și Nicolae Capră, au fost trimise în judecată, în anul 2015, de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul Romprest. Ancheta a vizat fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. În acest caz, anchetatorii au dispus, la acel moment, disjungerea cercetărilor faţă de omul de afaceri Florian Walter.

Potrivit informațiilor furnizate de anchetatori, Florian Walter a fost acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat care a desfăşurat, în perioada 2012 – 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor. Banii datorați statului, pentru impozitul pe profit și TVA erau plimbați prin mai multe firme de tip fantomă. DIICOT a stabilit că Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip fantomă, iar mai apoi erau retrase în numerar şi preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare, precizau anchetatorii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE