Concurs pentru admiterea în școlile postliceale ale MAI. Aproape 3.000 de posturi libere
- Iulia Moraru
- 23 aprilie 2024, 15:27
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut public faptul că începând de miercuri, 24 aprilie, vor fi deschise înscrierile pentru concursurile de admitere destinate ocupării locurilor disponibile în școlile postliceale care formează polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri.
Sunt 2.880 de locuri disponibile în întreaga țară, dintre care aproape jumătate pentru Şcoala de agenţi de Poliţie de la Câmpina, din judeţul Prahova. Candidații se vor putea înscrie până pe 14 mai, iar cererile se depun online.
MAI scoate la concurs posturi de polițiști, jandarmi și pompieri
Între aprilie și iulie 2024, Ministerul Afacerilor Interne lansează o nouă rundă de selecție pentru admiterea în cele șase instituții de învățământ ale sale, specializate în formarea agenților de poliție, subofițerilor și maiștrilor militari.
Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina conduce cu cea mai mare cifră de școlarizare, oferind 1.340 de locuri disponibile.
În paralel, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca propune 300 de locuri în cadrul concursului de admitere. De asemenea, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea alocă 240 de locuri pentru aspiranți.
În Drăgășani, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni împart câte 350 de locuri fiecare pentru viitoarea promoție.
În fine, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești sunt disponibile 300 de locuri pentru cei dornici să își urmeze cariera în domeniul pompierilor și protecției civile.
Cererile se pot depune inclusiv sâmbăta și duminica, fiind transmise în formai electronic la unităţile de recrutare ale inspectoratelor judeţene de poliţie, de jandarmerie sau pentru situaţii de urgenţe, precum şi la inspectoratele teritoriale ale poliţiei de frontieră şi la structurile de resurse umane ale inspectoratelor generale de la nivel central.
„În cazul candidaţilor care optează pentru locurile Poliţiei de Frontieră şi nu au domiciliul într-un judeţ limitrof frontierei de stat, aceştia se pot adresa structurilor de resurse umane din unităţile subordonate Inspectoratului General al Poliţiei Române, potrivit domiciliului sau reşedinţei înscris/ă în cartea de identitate.
Adresele de e-mail la care se transmit cererile de înscriere se postează pe site-ul oficial al unităţilor de recrutare”, anunţă MAI într-un comunicat transmis marţi.
Rezultatele probei fizice nu pot fi contestate
Fiecare candidat este limitat să se înscrie la doar una dintre școlile postliceale. După trimiterea cererii, fiecare candidat primește un cod unic de identificare și este informat cu privire la centrul zonal la care este alocat.
Pentru a completa dosarul de recrutare în candrul MAI, candidații trebuie să depună toate documentele necesare până pe 21 mai. În aceeași perioadă, se desfășoară și evaluarea psihologică a candidaților, iar orice contestații sunt soluționate până la aceeași dată.
Între 25 și 31 mai 2024, candidații vor trebui să treacă proba de evaluare a performanței fizice, o etapă care nu poate fi contestată, repetată sau reexaminată ulterior.
Această probă se desfășoară în centrele zonale de selecție, în funcție de arondarea fiecărui candidat, independent de opțiunea lor pentru unitatea de învățământ.
Candidații din Municipiul București și din județele Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman și Tulcea sunt programați să susțină proba la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
În același timp, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina va găzdui proba pentru candidații din județele Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova și Vrancea.
La Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca vor susține examenul candidații din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj și Sibiu.
De asemenea, proba pentru candidații din județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare și Timiș va avea loc la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea.
Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgășani va găzdui proba pentru candidații din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, iar la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni vor susține examenul cei din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Când are loc proba de evaluare a cunoştinţelor pentru candidații MAI
Candidații care trec de proba de evaluare a performanței fizice vor susține proba de evaluare a cunoștințelor pe data de 15 iunie 2024, la unitățile de învățământ pe care le-au selectat.
„Pentru candidaţii la concursul de admitere în unităţile de învăţământ postliceal, proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă, care va cuprinde, subiecte de limba română – în proporţie de 40%, subiecte de limbă străină – în proporţie de 15%, subiecte din legislaţia specifică MAI, precum şi a instituţiilor politice ale statului – în proporţie de 20%, subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic – în proporţie de 15%, iar punctajul din oficiu reprezintă 10 % din nota maximă.
Pentru limba străină candidatul are posibilitatea să opteze, prin cererea-tip de înscriere, pentru una din următoarele disciplinele: limba engleză sau limba franceză”, se menţionează în comunicatul Ministerului.
Informațiile despre tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor vor fi disponibile pe site-urile unităților de învățământ. Candidații pot transmite contestațiile legate de această probă de concurs prin intermediul unei adrese de e-mail specificată de unitatea de învățământ la care candidează.
Aceste contestații vor fi soluționate la sediul unității respective, în termen de 48 de ore de la depunerea lor.