Concurs de roboti inteligenti

Noua roboti de patru feluri diferite s-au luat ieri la intrecere, in premiera, pe coridoarele Universitatii „Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca, luptandu-se sa iasa primii dintr-un labirint de caramizi si polistiren.

De pe margini i-au privit incordati studenti la Informatica in anii terminali, pentru care performantele masinariilor se vor traduce in note in catalog, in dreptul cursului optional „Roboti inteligenti”.

O viteza de 10 kilometri pe ora

Robotino a terminat traseul fara emotii pentru echipa formata din trei fete si-un baiat. Roxana Balan, Flavia Borodi, Alina Miron si Virgil Pal au programat din greu in ultima luna si jumatate, de cand au primit pe mana robotul de 6.000 de euro.

Optionalul de robotica le-a deschis apetitul pentru cercetarea in domeniu si viseaza sa o poata face in tara. Oricum, niciunul dintre ei nu-si face probleme in gasirea unui loc de munca. „In IT sunt locuri, si daca mai esti si bunÉ”, explica ei, la unison, in timp ce prezinta performantele masinariei. Robotino are 11 kilograme, noua senzori de distanta cu infrarosu, roti pe sase axe si poate atinge o viteza maxima de 10 kilometri pe ora.

Si Irobot, un robot specializat pe curatenie, s-a descurcat bine. „Marile universitati din lume organizeaza asemenea competitii, cu sprijinul firmelor producatoare. Exista concurs de sumo intre roboti, campionat de fotbal cu divizii si tot ce trebuie. La noi nu s-a putut face pana acum din lipsa robotilor”, explica Ovidiu Serban, studentul a carui echipa l-a programat pe Irobot. De altfel, Serban este si cel care a initiat concursul dintre roboti.

La inceputul anului universitar, facultatea a cumparat noua roboti de patru feluri (Lego, Irobot, IntellyBrainBoot si Robotino), asa ca Ovidiu a putut milita pentru materializarea proiectului.

Probe de 15 minute in labirint

La concurs au participat in jur de 50 de studenti de la Informatica, grupati in echipe de trei-patru membri. „Au lucrat la laborator, dar si in afara orelor de curs si au programat robotii astfel incat acestia sa se poata deplasa, fara ajutor uman, pe un teren necunoscut. Labirintul pentru concursul de astazi (ieri - n.r.) l-am construit ieri (sambata - n.r.), iar fiecare robot trebuie sa-l parcurga in 15 minute”, povesteste lectorul Mihai Oltean, titularul cursului „Roboti inteligenti”.

Robotii au parcurs labirintul pe rand, urmariti cu sufletul la gura de programatorii care nu au avut voie sa intervina pe parcursul probei. Robotii au putut interactiona doar cu calculatoarele, a caror programe de procesare a imaginilor le-au folosit.

De pe margine, studentii au comentat „ca la meci”, au filmat si au fotografiat totul cu atentie, apoi au schimbat pareri intr-un limbaj ce parea codificat pentru cei din exterior.

Ne puteți urmări și pe Google News