CONCURENȚĂ. Ministrul Energiei îi bate OAIA lui Daea. Declarațiile săptămânii!

CONCURENȚĂ. Ministrul Energiei îi bate OAIA lui Daea. Declarațiile săptămânii!

Până zilele trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, era în centrul atenției pentru declarațiile afectuoase față de ovine: ”oaia e o statuie vie”, “oaia e un animal care ne strabate istoria ca un fir roșu”, ”oaia a unit generaţii, oaia a descoperit muntele şi a populat muntele, oaia a dat mâncare şi ne-a îmbrăcat”. De joi, 15 februarie, ministrul Energiei, Anton Anton, l-a băgat pe Petre Daea, cu o oaia lui, într-un con de umbră.

Într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Energiei a spus, printre altele, că ”mie-mi plac întrebările astea cu cele mai mari probleme” și că ”eu sper şi am un pariu cu o domnişoară drăguţă care mi-a spus că ea nu crede că voi termina strategia energetică şi, dacă o termin, va sta în cap şi i-am spus să se antreneze”.

 

  • Nu ne dă nimeni cu nimic în cap în sectorul energetic. Problemele pe care le avem în sectorul energetic sunt nişte probleme de eficientizare a întregului sistem. Deci eu astăzi am un sistem energetic frumos, o ţară bogată, pe care Dumnezeu a binecuvântat-o.

 

  • Uitaţi-vă şi pe chestia asta cu mixul energetic, am hidro, am cărbune, am hidrocarburi, am gaze, am biomasă, vânt, bate vântul de ne-ndoaie acum, producem foarte mult din vânt.

 

  • Noi, la energie, ne ocupăm de două lucruri extreme. Între ele sunt mai multe lucruri, dar noi ne ocupăm de producţia de energie, pe de o parte, şi de eficienţă energetică, pe partea cealaltă. Dacă eu produc energie mai puţin eficient, crezi că e bine? Eu cred că nu e bine.

Despre strategia energetică

 

  • Fără îndoială, anul ăsta se gată şi ea, am uitat să spun. Eu sper şi am un pariu cu o domnişoară drăguţă care mi-a spus că ea nu crede că voi termina strategia energetică şi, dacă o termin, va sta în cap şi i-am spus să se antreneze.

Aţi citit strategia de cercetare?

 

  • Nu. Ei, de aia sunt mulţumit. Parţial. Nu pot să vin, chiar dacă e la modă, să vorbim despre carbon, decarbonizare, nu ştiu cum se cheamă, gazeificare, carbonicarbogazeificarea apelor minerale, nu ştiu, nu contează termenul, dar important este să înţelegem că în această strategie cărbunele în România nu poate fi eliminat.

 

  • Eu sunt ecologist, mă bat pentru protecţia mediului. Dar mă bat raţional. Vin şi spun: sigur că da, nu vreau să arunc în atmosferă să schimb clima. Clima s-a schimbat din cauza noastră, nu vreau să contribui la chestia asta.

 

  • Noi, la Cernavodă, am prevăzut de la început să construim patru reactoare. Am reuşit să construim unul, apoi am mai dat în funcţiune încă unu. Apoi am încercat să vedem cum mai putem construi şi alte două reactoare, 3 şi 4. Astăzi suntem în discuţii foarte avansate cu nişte investitori. Discuţiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit... i-am văzut în lift.

 

În legătură cu Fondul Suveran de Investiţii, la care se lucrează în această perioadă, ce se va întâmpla după înfiinţarea lui, având în vedere că va cuprinde şi o parte din companiile din subordinea Ministerului Energiei?

 

  • La întrebarea cu ce se va întâmpla după ce se va întâmpla nu ştiu să răspund.