Protestul de la Parlament: Suspectul în cazul vandalizărilor a fost reținut. Ce acuzații i se aduc UPDATE

Protestul de la Parlament: Suspectul în cazul vandalizărilor a fost reținut. Ce acuzații i se aduc UPDATESursa foto. EVZ

Ultimele informații despre situația manifestațiilor de marți, 21 decembrie. Ministrul Afacerilor Interne trimite Corpul de Control la Jandarmerie. George Simion, co-președinte AUR, acuză diversiuni din partea Serviciilor române de Informații. Între timp, autoritățile au identificat autorul vandalizărilor ce au avut loc în curtea Palatului Parlamentului. Românii amenință că vor ieși în stradă și în zilele viitoare.

UPDATE 16: Principalul suspect pentru vandalizarea autoturismelor din curtea Palatului Parlamentului a fost reținut, a transmis Mihai Gâdea, citând surse. Bărbatul va fi dus în fața autorităților judiciare cu propunere de arestare și este acuzat pentru vandalizare, tulburarea ordinii publice și purtarea fără drept o obiectelor periculoase.

UPDATE 15: „Patru autovehicule fac obiectul verificărilor, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de distrugere, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângere prealabilă, conform prevederilor legale în vigoare.

MAI, despre bărbatul care ar fi fost capul acțiunii de vandalizare

La acest moment, la sediul unei secții de poliție din Capitală, se află, la audieri, un bărbat, de 50 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de distrugere, asupra celor 4 autovehicule, prin pulverizarea cu vopsea.

Cel în cauză a fost depistat de jandarmi, pe Bulevardul Libertății, din municipiul București, iar în urma controlului corporal și al bagajelor, asupra acestuia au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartușe filtrante, un briceag multifuncțional, seringi sigilate, precum și o stație de emisie-recepție.

Față de bărbat, se efectuează cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 372 din Noul Cod Penal, respectiv ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.”

În paralel, cu privire la evenimentul de astăzi, sunt cercetate alte două infracțiuni, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și violarea sediului profesional.

Amenzi cumulate de 174.300 de lei pentru organizatorii protestului și manifestanți

Până în prezent, din verificările efectuate, a reieșit că 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991.

Activitățile de identificare și sancționare a participanților continuă.

Menționăm că pentru clarificarea tuturor aspectelor referitoare la evenimentul în cauză, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a dispus Corpului de Control al M.A.I. să efectueze, de urgență, verificări cu privire la modul de organizare a dispozitivului care a acționat, astăzi, în timpul manifestării publice neautorizate, de la Palatul Parlamentului.

Precizăm, totodată, că datele sunt în dinamică, urmând ca la finalizarea tuturor verificărilor, rezultatele finale și măsurile dispuse să fie făcute publice”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

UPDATE 14: Ministrul Afacerilor Interne a trimis Corpul de Control la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române pentru a verifica felul în care au intervenit agenții în cazul protestului de la Palatul Parlamentului.

Suspectul acțiunii de vandalizare, controlor vamal la Galați, deținea un cuțit asupra sa

UPDATE 13: Persoana care a vandalizat mașina ambasadorului SUA în România este, potrivit surselor Antena3, controlor vamal la Galați. Bărbatul pe nume Gheorghe F. are 50 de ani și este din Constanța.

În seara zilei de marți, 21 decembrie, acesta se află în custodia Poliției Române. La protest avea asupra sa: o mască de gaze, două cartușe pentru masca de gaze, o stație de emisie-recepție și un cuțit.

UPDATE 12: Senatoarea Diana Șoșoacă și susținătorii săi s-au retras de la protestul din Piața Universității. Potrivit ultimelor informații, aceștia au transmis că pleacă acasă.

De asemenea, la locul cu pricină mai protestează împotriva certificatului verde circa 30-40 de manifestanți.

Românii susțin că vor ieși în stradă și în zilele următoare.

UPDATE 11: Protestatarii au blocat circulația în Piața Universității.

„Protestul a fost un succes”

UPDATE 10: „Este o victorie a Alianței pentru Unirea Românilor, o victorie a românilor. Felicit manifestanții și forțele de ordine pentru un nou protest lipsit de incidente și țin să precizez că niciun protest AUR din trecut nu s-a soldat cu violențe.

Întotdeauna, când au fost observați agitatori, oamenii noștri s-au delimitat ferm de ei. Este ceea ce am făcut și astăzi”, a spus co-președintele AUR George Simion.

UPDATE 9: „Protestul a fost un succes, pentru că, cel puțin pentru moment, am reușit să blocăm adoptarea proiectului de lege în Parlament. Românii nu vor, în majoritatea lor, introducerea certificatului verde la locul de muncă, iar astăzi (marți - n.r.) s-a văzut clar acest lucru.

Mai mult, parlamentarii de la PSD, PNL, USR și UDMR nu au avut curajul să iasă în fața oamenilor și să le vorbească, ceea ce arată o ruptură evidentă între clasa politică și poporul român. Cei care ocupă astăzi fotoliile Parlamentului nu mai reprezintă pe nimeni”, a declarat co-președintele AUR Claudiu Târziu.

UPDATE 8: Protestatarii pleacă din Piața Victoriei spre Piața Universității.

Primele dosare penale

UPDATE 7: S-au întocmit primele dosare penale, după ce protestatarii au intrat în curtea Parlamentului, pentru intrare prin efracție și distrugere, potrivit surselor Antena3. Unul dintre deținătorii celor trei mașini avariate a depus plângere la organele de poliție pentru distrugere.

UPDATE 6: Cosmin Andreica, lider Europol: „Au existat informații, se cunoșteau riscurile, sigur a existat și o analiză de risc la Jandarmerie, (....) însă pe de altă parte nu poți să nu observi o opoziție în ceea ce privește modul de intervenție al Jandarmeriei. Pe 10 august au acționat prea exagerați, acum au fost imorați. S-a luat o decizie pe moment de a nu riposta sau de anu oferi posibilitatea manifestanților de a profita de momentele de încrâncenare dintre ei și forțele de ordine și au apreciat că retragerea de la nivelul porților de acces spre căile de acces în clădire este un risc pe care îl pot controla.”

UPDATE 5: Florin Cîțu președinte al Senatului și al PNL: „Eu sunt de acord cu libera exprimare atât timp cât se face cu respectarea Constituției. Când se ajunge la incitare... Cei care au instigat oamenii și i-au adus aici, dacă sunt dintre noi, trebuie să răspundă. Nu a fost amânată (n.r. întâlnirea cu ambasadorul Japoniei) din cauza protestelor. Guvernul nu poate să-și asume răspunderea singur (n.r. pentru certificatul verde).”

UPDATE 4: Ministrul de interne, Lucian Bode, a transmis că 50 de protestatari au foști duși cu mașinile în curtea Parlamentului.

UPDATE 3: Co-președintele AUR Claudiu Târziu a negat acuzațiile potrivit cărora AUR a permis intrarea în curtea Parlamentului a protestatarilor.

George Simion acuză diversiuni ale Serviciilor de Informații

UPDATE 2: „Ne asigurăm că totul decurge cum trebuie. Ca să nu mai existe instigatori, o să fie identificați de cameră. Eu am surprins patru civili azi care țineau de (n.r. servicii). Serviciile să nu mai creeze diversiuni”, a spus George Simion.

UPDATE 1: Protestatarii au ajuns în fața Guvernului. „România, trezește-te!”, este unul dintre mesajele scandate  de protestatari.

Știre inițială: Jandarmeria a mobilizat mai multe efective în Piața Victoriei pentru a evita ca protestul organizat de Partidul AUR să degenereze, așa cum s-a întâmplat în prima parte a zilei, la Parlament.

O coloană de protestatari, care au participat participat la mitingul din fața Parlamentului, s-a îndreaptat spre Piața Victoriei. Aceștia au fost  însoțiți de forțele de ordine care au supravegheat să nu se producă dezordini.

Nu mai puțin de 14 vehicule ale Jandarmeriei s-au deplasat în spatele coloanei de manifestanți care participă la protest.

Pe de altă parte, în fața Guvernului, jandarmii au intrat în dispoziție. Aceștia au ordin să împiedice orice manifestare violentă asemenea celor care s-au petrecut în fața Parlamentului. Mai multe dube cu forțe de ordine sunt parcate în jurul clădirii Guvernului și în curte.

sursa foto. EVZ

sursa foto. EVZ

Declarațiile șefului Jandarmeriei

Șeful Jandarmeriei București, Cătălin Stegăroiu, a comentat intervenția jandarmilor la protestul AUR din fața Parlamentului. Acesta susține că jandarmii au avut mereu situația sub control și că nu au fost depășiți de situație. El a precizat că se fac cercetări și sunt căutate persoanele care au vandalizat mașinile din curtea Senatului.

„La această oră se fac identificări, se caută persoanele care au vandalizat mașinile în curtea Senatului. Au intrat prin forțarea porților și a obiectivului de pază. Nu am fost depășiți absolut deloc, situația a fost sub control”, a spus Cătălin Stegăroiu.

Potrivit spuselor sale, obiectivul a fost păzit în permanență de sute de jandarmi, asta deși pe imagini se vedea clar că erau doar câțiva jandarmi la poarta Senatului. El a negat faptul că jandarmii au asistat pasiv la vandalizarea vehiculelor.