În analogie cu logica asumată de Iohannis, de fiecare dată când Domnia sa era în Tenerife, la Miami sau în Munchen – ca să amintim doar câteva dintre destinațiile recente ale președintelui – România nu mai avea președinte, acesta fiind în imposibilitatea să de a-și exercita atribuțiile legale. Un calcul rapid ar arăta că, 2 luni pe an, tara noastră ar fi lipsită de președintele ales. Ceea ce este, desigur, absurd. Concediul nu echivalează cu imposibilitatea exercitării prerogativelor legale, cum se poate întâmpla în cazul unei boli, a unei intervenții medicale serioase, a unui accident sau orice alt eveniment de natură excepțională. 

Invocând într-o manieră găunoasă prevederile articolui 107 din Constituție, administrația prezidențială se face pur și simplu de râs, iar demontarea argumentelor sale este o simplă joacă de copil. Articolul 107 prevede: ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”. Articolul 106, la care se face mai sus, referire prevede: “Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.”

Or, în mod evident, Viorica Dăncilă nu este nici decedată, nici condamnată cu pierderea drepturilor electorale, nici declarată incompatibilă cu funcția și nici revocată de Parlament. Nefiind nici în comă, nici dată dispărută, concediul de 7 zile luat de primul ministru ar constitui un impediment pentru exercitarea funcției doar dacă Dăncilă ar pleca, de exemplu, pe Lună. Ceea ce putem exclude, totuși. Picată din Lună pare doar administrația prezidențială care confirmă iar și iar că Guvernul actual și președintele actual se merită reciproc pe deplin.

Inutil să mai adaugăm că toți premierii  desemnați de Klaus Iohannis din 2015 până azi (Ponta, Grindeanu, Tudose) și-au luat concedii prin delegarea atribuțiilor unui reprezentant din rândul Guvernului – Gabriel Oprea, respectiv Sevil Shaiddeh. Nici vorbă de interimat, nici vorbă de imposibilitatea exercitării mandatului legal, nici vorbă de conflict constituțional. Dacă după 4 ani de mandat, Klaus Iohannis se trezește astăzi cu o nouă interpretare a legii fundamentale, atunci e grav și nu i-ar strica o vacanță.