Consiliul Județean Timiș accesează bani pentru reabilitarea conacului Mocioni, aflat în comuna Foeni. Este nevoie de aproximativ 2 milioane de euro, iar banii vor fi faccesați prin programul RO-CULTURA.
În prezent, conacul adăpostește căminul cultural din localitate și grădinița, dar aici reprezentanții administrației județene vor să amenajeze un muzeu dedicat memoriei familiei Mocioni, o bibliotecă și spații pentru evenimente culturale. Instituția are nevoie de parteneri, iar pentru acest lucru CJ Timiș va organiza o procedură de selecție pentru încheierea unui acord de parteneriat cu entități de drept privat – organizații neguvernamentale, întreprinderi mici și mijlocii, socetăți cooperative sau instituții publice de cultură.
Istorie de sute de ani
Conacul din Foeni a fost reședința familiei de origine aromână Mocioni, ai cărei membri au fost politicieni, cărturari, filosofi. Construcția este realizată în stil neoclasic, după planurile celebrului arhitect Otto Wagner, în anul 1750. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit.
”Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii româneşti, care au dat burse pentru studenţii români pe vremea lui Eminescu. (...) Este şi o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc. Acolo s-ar putea merge pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană, nu din cea otomană”, a relatat, pentru Agerpres, scriitorul Daniel Vighi. Conacul din Foeni a fost distrus de primărie, după 1990, prin montarea de termopane, iar asta s-a întâmplat după ce, în timpul Revoluţiei din 1848, maghiarii au devastat domeniul, provocând imense pagube. Domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni care, în 1869, după ce s-a retras din activitatea politică, s-a mutat în conac împreună cu soţia sa, Laura Cernovici, şi cu socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soţiei şi altor urmaşi, iar după anii '90 un nepot al lui Mocioni, Antoniu, a răscumpărat castelul şi a amenajat aici Casa de Cultură.