Comunistul Iliescu, speranţa liberalilor

Comunistul Iliescu, speranţa liberalilor

Actualul primar al oraşului Giurgiu, Lucian Iliescu, a câştigat al patrulea mandat în fruntea urbei de pe malul Dunării. Şefia Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu a fost disputată de trei candidaţi cu şanse reale: Dan Victor Niţulescu (PDL) - managerul general al Zonei Libere Giurgiu, Dumitru Beianu - vicepreşedintele PNL Giurgiu, şi deputatul PSD Niculae Bădălău, însă candidatul PNL a câştigat.

Cei trei s-au bătut pentru dreptul de a împărţi cei 110 milioane lei alocaţi consiliului judeţean de la bugetul de stat.

Strategia liberalilor

De altfel, trebuie spus că, deşi nu candidează la şefia CJ, Lucian Iliescu este considerat drept un personaj care va influenţa această bătălie. Despre Iliescu se spune că a fost cel care l-a ales pe Dumitru Beianu, într-o şedinţă restrânsă a PNL Giurgiu, şi că îi va transfera din cota sa de popularitate. Lucian Iliescu a fost membru al Comitetului Central al PCR, lider al PSM Giurgiu, iar actualmente este lider judeţean al PNL. Chiar dacă Iliescu a fost criticat în presa centrală, în special pentru introducerea unei taxe de tranzit prin Giurgiu şi pentru o serie de afaceri controversate realizate pe spinarea primăriei, el conduce detaşat chiar şi în sondajele realizate de adversarii săi. De altfel, aceeaşi reţetă a folosirii popularităţ ii lui Lucian Iliescu a fost utilizată şi la europarlamentare. Rezultatul de la europarlamentare - PDL, 31%, PNL, 23%, PSD, 22% - a clasat PNL Giurgiu pe primul loc dintre organizaţiile teritoriale ale PNL şi a dovedit cu prisosinţă că prezenţa unui „baron“ local influenţează şi alegerile cu care acesta nu are nicio legătură directă. Pe lângă alăturarea de Iliescu, propaganda electorală a liberalilor se bazează pe banii guvernului, prezentând alocările generoase de fonduri pentru judeţ pe care le-a realizat premierul Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

PDL citează din Evanghelia după Matei

De partea cealaltă a baricadei, PDL mizează la consiliul judeţean pe Victor Niţulescu, care a fost director al Şantierului Naval Giurgiu şi prefect al jude- ţului, iar în prezent este manager general al Zonei Libere Giurgiu. Numele lui Niţulescu apare şi el în presa centrală, fiind acuzat că este acţionar cu 20% la o firmă care este asociată cu... Zona Liberă Giurgiu. El a activat în rândurile PSD pentru ca, în urmă cu nouă luni, să se înscrie în PD Giurgiu. Criticat de adversarii săi pentru traseism politic, Niţulescu le-a răspuns printr-un citat biblic. „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău“, a fost pilda pe care Dan Niţulescu a citat-o din Evanghelia după Matei. El a explicat că nu poate primi lecţii de la cei care s-au plimbat de la un partid la altul, cum ar fi Lucian Iliescu, migrat din Comitetul Central al PCR la PSM şi la PNL, sau de la deputatul Dragoş Ujeniuc, plimbat prin PNL, PLD, PDL şi din nou la PNL.

Candidatul PSD - bogat şi zgârcit

Social-democraţii l-au aruncat în luptă pe deputatul Niculae Bădălău. Acesta se încadrează cu succes la categoria „băieţi deştepţi“. Potrivit unei anchete publicate de „Cotidianul“, el a reuşit în doar câteva luni să dea un tun imobiliar de aproape trei milioane de euro. Metoda a fost simplă: a cumpărat de la fosta sa firma 130 de hectare de teren extravilan cu 12.000 de euro, a transferat terenul în intravilan cu ajutorul unui primar, fost coleg de partid, şi apoi l-a vândut unui dezvoltator imobiliar cu aproape trei milioane de euro. Cu toate că are o avere consistentă şi casă în Bucureşti, Bădălău nu a uitat să treacă lunar pe la casieria Camerei Deputaţilor ca să ridice 2.500 de lei, bani oferiţi de instituţie pentru plata chiriei. Bădălău şi-a creionat deja strategia politică: „Nicio formaţiune politică nu va câştiga majoritatea la CJ. Ne gândim foarte serios la o alianţă cu PDL“.

LUCIAN ILIESCU

Vârstă: 62 de ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: inginer, Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Bucureşti, promoţia 1969

Apartenenţa politică: PCR (din noiembrie până în decembrie 1989, membru al CC al PCR), PSM, PNL

Carieră: 1977-1989: director general, ICMUG Giurgiu 1990: inginer principal, Centrala de Utilaj Energetic Nuclear Bucureşti; 1991: manager, SC GABLUC SA Giurgiu; 1996: primar Giurgiu, reales în 2000 şi 2004;

Avere: trei case, cinci terenuri

Puncte tari: primul clasat în sondaje

Puncte slabe: numele său a fost menţionat în mai multe scandaluri de presă referitoare la afaceri cu Primăria Giurgiu

DAN VICTOR NIŢULESCU

Vârstă: 64 de ani

Familie: căsătorit, un copil

Profesie şi studii: inginer nave, licenţiat în Construcţii nave, exploatarea navelor şi a porturilor, absolvent al Facultăţii de Mecanică, Universitatea Politehnica Galaţi, promoţia 1969.

Apartenenţa politică: PSD, PDL

Carieră: Şantierul Naval Giurgiu - director general (1987-1991); prefectul judeţului Giurgiu (1991-1996); director general Administraţia Zonei Libere Giurgiu (1996-prezent)

Puncte tari: reprezintă partidul de pe primul loc în judeţ

Puncte slabe: i se reproşează că s-a mutat de la PSD la PDL

NICULAE BĂDĂLĂU

Vârstă: 48 de ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: specialist îmbunătăţiri funciare, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti Apartenenţa politică: PSD

Carieră: 1985-1987: şef lot Şantierul I.F. Grădinari; 1991-2000: administrator unic SC N.B.G. SRL Bolintin Vale; 2001-2003: subprefect Giurgiu; 2003-2004: prefect Giurgiu; 2004: deputat

Avere: cont bancar de 2 milioane euro, două case, trei terenuri

Puncte tari: notorietate la nivel local Puncte slabe: implicarea în afaceri controversate