Evenimentul Zilei > Justitie > Complicitate la nivel înalt. Conducerea APIA, implicată într-un scandal penal de 26 de milioane de euro
Complicitate la nivel înalt. Conducerea APIA, implicată într-un scandal penal de 26 de milioane de euro

Complicitate la nivel înalt. Conducerea APIA, implicată într-un scandal penal de 26 de milioane de euro

Anchetă EVZ, confirmată de DNA! După ce a încasat această suma uriașă de la Ministerul Agriculturii ca să distribuie ulei și zahăr pentru sărăcii României, o firmă din Bulgaria a dispărut. Mai mulți directori APIA, care au avizat contractul, au primit vizita „mascaților” DNA

Procurorii DNA au făcut mai multe percheziții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) București după ce, în 2012, o firmă înmatriculată în Bulgaria a câștigat o licitație pentru distribuirea de alimente ale UE, în principal zahăr și ulei, pentru săracii României. În urmă cu doi ani, EVZ a descoperit că APIA a decis, pe 4 septembrie 2012, să atribuie contractul privind distribuirea uleiului societăţii bulgare, care a fost înregistrată la Registrul Comerţului din România cu doar cinci zile înainte de licitaţia din 29 august 2012. Valoarea contractelor a fost una uriașă: 20.145.000 de euro (fără TVA) pentru ulei și 6.764.793,65 de euro (fără TVA) pentru făină.

Bulgarii au încasat toţi banii la sfârşitul lunii decembrie 2012, însă nu au mai livrat produsele. Înfiinţată în Bulgaria, societatea VI EM Corporation Eood a reuşit să câştige două licitaţii în România. După ce au încasat banii, reprezentanții acesteia nu au mai răspuns la telefon și nici la corespondență. „APIA este în proces de recuperare, de învestire a scrisorii de garanţie, cu o bancă din Bulgaria”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

18 percheziții și ridicări de documente

Potrivit unor surse judiciare, în ancheta DNA sunt vizați mai mulți directori din cadrul APIA, structura centrală și Ilfov. În total, 18 percheziții au avut loc în București, Giurgiu și Dâmbovița. În urma semnării acestui contract păgubos cu firma fantomă din Bulgaria nu au fost distribuite la timp produse alimentare pentru aproximativ 350.000 de beneficiari ai Programului European de Ajutorare pentru persoanele defavorizate din România (PEAD). Persoanele care beneficiază de acest program au dreptul la 14 kilograme de făină și 7 litri de ulei. După finalizarea perchezițiilor, mai multe persoane au fost duse la audieri.