Gala Companii de elită. Astra Vagoane Călători recucerește marile orașe din România

Gala Companii de elită. Astra Vagoane Călători recucerește marile orașe din România

Astra Vagoane Călători a fost unul dintre premianții Galei Capital Companii de elită, ediția 2023. Evenimentul a reunit, ca în fiecare an, companiile cu performanțe de top și proiecte remarcabile.

Cele mai performante firme din România au fost premiate, ca în fiecare an, în cadrul Galei Capital Companii de elită. Unul dintre câștigătorii ediției 2023 a fost compania Astra Vagoane Călători.

În cadrul Galei Capital Companii de elită, Astra Vagoane Călători a fost premiată pentru realizarea primei tracțiuni electrice din România pentru tramvaie.

“Tramvaiele pe care le vedeți în București și în alte șase orașe din țară sunt produse la Arad, unde este o fabrică cu o tradiție foarte lungă în material rulant, începând din 1890. Nu pot decât să vă rog să vă plimbați cât mai mult cu transportul public, în detrimentul mașinilor, pentru că este mult mai sustenabil”, a declarat Vasile Diaconescu, director general Astra Vagoane Călători, pe scena Galei Capital Companii de elită.

Un jucător de talie mondială

După doi ani de scădere, compania Astra Rail Industries a revenit pe creștere în 2022, înregistrând o cifră de afaceri de 824 de milioane lei, cu 33% mai mare decât anul anterior. Profitul net obținut a fost de aproape 2,8 milioane de lei anul trecut.

Producătorul de vagoane, al cărui pachet majoritar de acțiuni a fost preluat în 2016 de corporația americană Greenbrier, operează fabricile Astra Vagoane Arad, Rom­vag Caracal şi Meva Turnu Severin. Cele trei fabrici, care se întind pe o suprafață 357.000 de metri pătraţi, au o capacitate de producţie de 5.000 de vagoane pe an, cea mai din Europa la momentul actual. Producția merge majoritar către export, pentru clienţi din Europa de Vest, dar cerea a început să crească și în România.

Compania cu un istoric de peste 100 de ani în producţia de vagoane şi-a crescut nu­mă­rul de anga­jaţi la 1.988 de persoane anul trecut, faţă de 1.904 salariaţi în anul anterior.

Succes internațional cu tramvaiul "Imperio"

Uzinele de vagoane din Arad au fost întemeiate de industriașul austriac Johan Weitzer, transformate în societate pe acțiuni în perioada interbelică și apoi privatizate din nou după căderea comunismului. Astăzi, Astra Vagoane Călători produce tramvaie moderne și eficiente cu care concurează pe piața Uniunii Europene - și nu numai - cu cei mai mari jucători.

La scurt timp după privatizarea, Astra Vagoane Călători a reînființat centrul de cercetare și proiectare. Din al treilea an fabrica a scos deja un prototip de vagon modern, care a fost prezentat la prima expoziție românească la București. În 2012 tramvaiul ”Imperio” a fost prezentat și pe piața internațională la expoziția ”Innotrans” de la Berlin. Iar astăzi comenzile au început să vină de la sine.

Anul acesta, fabrica peste 40 de tramvaie pentru Bucureşti, dar și pentru Arad. Anul trecut, compania a livrat 17 tramvaie pentru Capitală Astra Vagoane Călători câștigând un contract de 100 de tramvaie cu Primăria Bucureştiului. Totodată, fabrica a câștigat și licitaţia organizată de Primăria Arad pentru achiziţia de 25 de tramvaie, finanţate prin Programul Operaţional Regional 2021-2027 şi PNRR. Astra Vagoane Călători va furniza totodată mai multe tramvaie și în Brăila.

Începând din data de 20 octombrie, revista Capital Top 300 companii este disponibilă la punctele de difuzare a presei și online, pe site-ul edituradecarte.ro. Publicația include articole pe subiecte de actualitate, precum și informații despre cele mai importante companii din România.

Ne puteți urmări și pe Google News