România a primit a doua tranșă din PNRR. Planul de investiții, asumat de Guvernul Ciolacu

România a primit a doua tranșă din PNRR. Planul de investiții, asumat de Guvernul Ciolacu Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a livrat cea de-a doua tranșă din PNRR în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de lei. Potrivit declarațiilor făcute de Marcel Ciolacu mare parte din bani vor fi utilizați pentru procesul de digitalizare a României.

Comisia Europeană a livrat României a doua tranșă din PNRR în valoare de peste  2,7 miliarde de euro. În aceste condiții, premierul Marcel Ciolacu și-a asumat responsabilitatea de a gestiona eficient și transparent banii primiți de la Executivul European.

Marcel Ciolacu a primit o lovitură

Măsurile economice, contestate. foto: Răzvan Vălcăneanțu/EVZ

România a primit a doua tranșă din PNRR

Șeful Guvernului a subliniat că o mare parte din sumă va fi utilizată pentru digitalizarea României și pentru tranziția verde.

„România a primit astăzi de la Comisia Europeană cele 2,76 miliarde de euro, sub formă de granturi şi împrumuturi, reprezentând tranşa a doua din banii pe care îi putem atrage prin mecanismul european de redresare şi rezilienţă. Eforturile noastre nu se opresc aici. Avem responsabilitatea de a gestiona eficient şi transparent banii aceştia, destinaţi unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a României”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit unei postări de vineri pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Marcel Ciolacu a explicat că Guvernul pe care îl conduce se focusează pe finalizarea țintelor și jaloanelor prevăzute în cea de-a treia cerere de plată.

„În acelaşi timp, ne concentrăm şi pe finalizarea tuturor jaloanelor şi ţintelor aferente celei de-a treia cereri de plată. Cu cât o vom transmite mai repede, cu atât ne cresc şansele ca ea să intre mai repede în analiza Comisiei Europene şi să beneficiem de o nouă tranşă din banii prin PNRR”, a mai precizat Ciolacu.

Anunțul premierului vine în contextul în care Guvenul și-a asumat recent răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale. Marcel Ciolacu a explicat cu subiect și predicat că Guvernul nu-i va împovăra pe românii de rând. Însă, vor fi supraimpoiztate profitul excesiv, luxul și viciile.

Asta în condițiile în care a ieri, 28 septembrie, ministrul de Finanțe a prezentat o variantă greșită de salarizare pentru angajații a căror beneficii fiscale au fost eliminate. Palatul Victoria a dat toate asigurările că remunerația angajaților din construcții, agricultură sau industria alimentară nu va scădea după plata contribuției CAS.

Liberalii contestă măsurile fiscale indentificate de social-democrați

Nu toate măsurile fiscale au fost pe placul liberalilor. Robert Sighiartău a contestat pachetul de austeritate propus de social-democrați. Liberalul este de părere că respectivele măsuri au fost forțate de Marcel Ciolacu.

Spre deosebire de Sighiartăul, liberalul Siegfried Mureșan a punctat faptul că țara noastră se află printre primele  state UE care au primit a doua tranșă din PNRR. Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan a evidențiat totodată faptul că România a absorbit până în prezent 9 miliarde de euro, adică aproape o treime din suma totală prevăzută în mecanismul de finanțare în valoare de 29 miliarde de euro.

„România, printre primele 7 state membre UE care au primit deja a doua plată din PNRR. Sunt foarte bucuros că România a primit astăzi încă 2,76 miliarde de euro de la Comisia Europeană prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă. În calitate de co-raportor al Parlamentului European privind acest mecanism, obiectivul meu principal a fost tocmai acesta: să adoptăm în timp util o legislaţie europeană care să permită absorbţia adecvată a fondurilor alocate României şi celorlalte state membre”, a scris Siegfried Mureşan, vineri pe Facebook.

România, una din puținele state care au primit a doua tranșă din PNRR

Siegfried Mureșan a explicat că decontarea celei de-a doua tranșă a fost posibilă reformelor și investițiilor importante. Printre care se află și legea decarbonizării.

„România se numără printre cele 7 state membre ale Uniunii Europene care au primit deja a doua plată pentru PNRR şi printre cele 18 state care au primit cel puţin o tranşă de bani. Cu această plată, România a absorbit deja 9 miliarde de euro, adică peste 30% din suma totală ce ni se cuvine prin acest mecanism (29 de miliarde de euro).

Pentru decontarea celei de-a două tranşe, România a trebuit să implementeze reforme şi investiţii importante, precum adoptarea legii decarbonizării, dezvoltarea resurselor umane în domeniul sănătăţii, modernizarea infrastructurii sistemului de învăţământ şi promovarea turismului şi culturii”, a mai precizat Mureşan.