Cu datorii de 20 milioane dolari, cu un singur vapor, "Carmen Silva" arestat în Turcia, aflată în insolvenţă, ultima companie maritimă de stat a României, Petromin, este obligată de AVAS să renunţe la activitatea de navigaţie maritimă şi să se apuce de turism.
Conducerea executivă a Petromin s-a trezit ieri cu o adresă semnată de administratorul special Irina Grigorescu în care i se prezintă o nouă organigramă a societăţii: "urmare a reorganizării societăţii am decis impreună cu administratorul judiciar o restrângere a activităţii personalului angajat al SC Petromin, ca urmare a situaţiei de insolvenţă, iar angajaţii ale căror posturi vor fi restructurate, vor primi preaviz".
Din organigrama prezentată reiese că Petromin rămane doar cu complexul Dunărea din staţiunea Saturn prilej cu care vor fi angajate trei cameriste.
"Respingem categoric această adresă, vom lupta pentru supravieţuirea companiei, nu este posibil ca un asemenea administrator, o femeie de 35 ani, din Bucureşti, care habar nu are ce înseamnă un vapor sau transporturile maritime, să schimbe obiectul de activitate", a declarat într-o conferinţă de presă, directorul executiv Florentin Chiforeanu.
"AVAS-ul vrea să ne desfiinţeze şi să păstreze doar complexul turistic de la Saturn , condus de Marian Florea, fratele vicepreşedintelui AVAS Daniel Florea şI care numai în sezonul estival 2010 a avut pierderi de 2,1 miliarde lei vechi" a explicat directorul departamentului nave al Petromin, Horia Bud.
După ce în luna martie s-a decis procedura de insolvenţă ,conducerea executivă a Petromin a intenţionat "să incheiem activitatea maritimă şI să ne indreptăm spre activitatea fluvială prin achiziţionarea unor nave autopropulsate pentru a continua pe segmentul Dunării".
Directorul Petromin o acuză pe reprezentanttul AVAS că a luat decizii fără a le aduce la cunoştinţa Adunării Generale a Creditorilor, aşa cum ar fi legal. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, care este şi acţionar al Petromin crede că, "guvernul nu ştie ce se intamplă cu ultima companie maritimă a statului, este posibil ca la mijloc să fie interese meschine ale unui grup de oameni care doreşte să pună mana pe activele ramase aşa că vom incerca să discutam la Bucureşti cu AVAS şi cu reprezentanţii guvernului".
Compania Petromin este deţinută de AVAS cu 70% din acţiuni, SIF Transilvania are 20% iar restul pană la 100% aparţine unui număr de 17.000 acţionari privaţi. "Nici măcar CNVM şi Bursa de Valori Bucureşti nu au fost informate asupra ultimelor decizii scandaloase de la Petromin" a adăugat directorul executiv Florentin Chiforeanu.
Contactat de EVZ, vicepreşedintele AVAS, Daniel Florea a declarat că Florentin Chiforeanu numai are nicio calitate in compania Petromin, "administratorul special Irina Grigorescu este singurul reprezentant al acţionarilor din momentul în care s-a hotărât reorganizarea". El a precizat că de fapt cel care a băgat societatea în insolvenţă, "este chiar Florentin Chiforeanu deşi ştia că Petromin este inclusă pe lista FMI în vederea privatizării: "Tot directorul executiv ar fi schimbat obiectul de activitate din navigaţie maritimă în navigaţie fluvială , fără să anunţe AVAS-ul" .
Daniel Florea a dat asigurări că ,prin reorganizare, "compania Petromin îşi va relua activitatea în cel mult un an şi nu va face activitate turistică deoarece complexul Saturn va fi vandut în această vară, iar fratele meu a fost dat afară din serviciu tot de Chiforeanu, fiind în preaviz pană in data de 25 mai".
Potrivit vicepreşedintelui AVAS Daniel Florea, "situaţia va fi lămurită curand, după ce corpul de control al AVAS îşi va finalize verificările la Petromin".