Comoara pe care Poliția Română o caută de peste 20 de ani. Povestea statuetelor vechi de 7.000 de ani

Comoara pe care Poliția Română o caută de peste 20 de ani. Povestea statuetelor vechi de 7.000 de ani Sursa foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Statuete vechi de mai bine de 7000 de ani, sustrase în 2002 din expoziția didactică a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, sunt căutate în continuare de Poliția Română. Fapta s-a prescris de mai bine de 10 ani.

Chiar dacă autorii care au furat statuetele nu vor putea fi traşi la răspundere penală, există un dosar de urmărire a acestor bunuri de patrimoniu cultural. Statuile respective sunt urmărite de 20 de ani, dar fără succes. Mai exact, fotografii cu idolii sustraşi, aparţinând culturii Vinča, datând aproximativ din anul 5.000 înainte de Hristos, apar pe site-ul Poliţiei Române la „Obiecte furate”.

După atâta timp, anchetatorii nu au descoperit nicio urmă a celor care au furat idolii

Descoperite în situl arheologic de la Ciugud, piesele preistorice au fost furate în prima parte a anului 2002 dintr-o sală a Universităţii din Alba Iulia, unde făceau obiectul unei expoziții temporare.

Anchetatorii nu au descoperit nicio urmă a celor care au sustras idolii, astfel încât ancheta s-a blocat la scurt timp. De asemenea, statuetele nu au fost scoase la vânzare în mod public, cum s-a întâmplat cu alte obiecte de patrimoniu furate din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se ştie până acum despre cultura Vinča

Cultura Vinča, cunoscută și sub numele de Cultura Turdaș sau Cultura Turdaș - Vinča, a reprezentat o cultură arheologică neolitică în Serbia de astăzi și părți mai mici ale Bulgariei și României (în special Transilvania) și datează din perioada 5700 - 4500 î.Hr.

Privind artefactele culturii Turdaș – Vinca de acum 7000 – 8000 de ani, ne dăm seama că aceștia aveau un nivel de dezvoltare destul de ridicat. Deși trăiau în așa numita epocă de piatră, ei accesau totuși metalul. Era îmbrăcați în haine țesute și cusute. Aveau în case obiecte casnice frumos create și pictate. Aveau bijuterii și foloseau decorațiuni, aplice, etc. Ridicau orașe cu case din lemn, lut și piatră. Erau pașnici. Aveau ritualuri, aveau obiceiuri și tradiții.

Statuetele furate de la universitatea din Alba Iulia FOTO Poliția Română

Sursa foto: Poliția Română

Vinča-Belo Brdo, o așezare mare cunoscută descoperită de arheologul sârb Miloje Vasić în 1908, reprezintă rămășițele materiale ale unei societăți preistorice, caracterizată în principal de modelul de așezare și de comportamentul ritual.

Tehnologia agricolă introdusă pentru prima dată în regiune în timpul primului neolitic temperat, a fost dezvoltată în continuare de cultura Vinča, alimentând boom-ul populației și producând unele dintre cele mai mari așezări din Europa preistorică.

De aceea acești „oameni primitivi” au creat o astfel de cultură, și-au creat o societate în care viața decurgea pașnic și liniștit, poate mult mai benefică pentru om decât întunecatul Ev Mediu ce va urma...

Sursa: adevarul.ro.