Comoara ascunsă a Afganistanului. Bogății de 1 trilion de dolari încap pe mâna talibanilor

Comoara ascunsă a Afganistanului. Bogății de 1 trilion de dolari încap pe mâna talibanilor

La prima vedere, în afara de importanța strategică a țării, Afganistanul nu reprezintă vreo miză deosebită. Afganii sunt una dintre cele mai sărace națiuni din lume. Cu toate astea, în subsolul țării se găsesc minerale în valoare de 1 trilion de dolari.

În 2010, geologii și oficialii militari americani au anunțat că țara are zăcăminte minerale în valoare de aproape 1 trilion de dolari, care ar putea transforma perspectivele sale economice.

Se estimează că Afganistanul are  rezerve uriașe de litiu

Minerale precum fierul, cuprul și aurul au fost descoperite în mai multe provincii. Există, de asemenea, metale rare, de care lumea are astăzi mare nevoie. Se estimează că Afganistanul deține unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din lume. Litiul, după cum știți, este o componentă esențială pentru bateriile reîncărcabile și așlte tehnologii.

„Afganistanul este cu siguranță una dintre regiunile cele mai bogate în metale prețioase tradiționale, dar și în metalele [necesare] pentru economia emergentă a secolului XXI”, susține Rod Schoonover, un om de știință care a fondat Ecological Futures Group.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exploatarea bogățiilor subsolului pare o misiune imposibilă

Problemele de securitate și lipsa infrastructurii au împiedicat până acum extragerea celor mai valoroase minerale. Este puțin probabil ca talibanii să poată exploata aceste bogății, dar nu imposibil. Țări precum China, Pakistan sau chiar India ar putea încerca să valorifice aceste rezerve, în ciuda haosului care va domni probabil în țară.

Un popor extrem de sărac, într-o țară cu mare potențial

În 2020, s-a estimat că 90% dintre afgani trăiau sub nivelul de sărăcie stabilit de guvern, de 2 dolari pe zi, potrivit unui raport al Serviciului de cercetare al Congresului SUA . În ultimul profil de țară făcut Afganistanului, Banca Mondială a spus că economia acestei țări rămâne „marcată de fragilitate și dependența de ajutor”.

"Dezvoltarea și diversificarea sectorului privat este împiedicată de insecuritate, instabilitate politică, instituții slabe, infrastructură inadecvată, corupție pe scară largă și un mediu de afaceri dificil", se arată în raportul dat publicității în martie.

Lumea are o "foame" uriașă de metale rare

Cererea de metale precum litiu și cobalt crește pe măsură ce țările lumii încearcă să treacă la mașini electrice și alte tehnologii curate pentru a reduce emisiile de carbon.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat în mai că aprovizionarea globală cu litiu, cupru, nichel, cobalt și elemente din pământuri rare trebuie să crească brusc sau lumea va eșua în încercarea sa de a aborda criza climatică. Trei țări - China, Republica Democrată Congo și Australia - reprezintă în prezent 75% din producția globală de litiu, cobalt și metale rare.

Un autoturism electric conține de șase ori mai multe metale rare decât o mașină convențională, potrivit IEA. Litiul, nichelu și cobaltul sunt cruciale pentru baterii. Rețelele de electricitate necesită, de asemenea, cantități uriașe de cupru și aluminiu.

Guvernul SUA estimează că rezervele de litiu din Afganistan ar putea rivaliza cu cele din Bolivia, cea mai bogată țară din lume în litiu.

"Dacă Afganistanul are câțiva ani de calm, permițând dezvoltarea resurselor sale minerale, ar putea deveni una dintre cele mai bogate țări din zonă în decurs de un deceniu", afirma Mirzad de la US Geological Survey pentru revista Science în 2010. Acel calm nu a mai venit, iar cea mai mare parte a bogăției minerale a Afganistanului a rămas în pământ, spune Mosin Khan de la Atlantic Council, fost director din Orientul Mijlociu și Asia Centrală la Fondul Monetar Internațional.

Deși a existat o oarecare activitate de extracție a aurului, cuprului și fierului, exploatarea litiului și a metașlelor rare necesită investiții și cunoștințe tehnice mult mai mari. AIE estimează că durează în medie 16 ani de la descoperirea unui depozit până când să se poată începe exploatarea.

În prezent, mineralele generează doar 1 miliard de dolari în Afganistan pe an, potrivit lui Khan. El estimează că 30% până la 40% din această sumî intrî în buzunarele oficialilor corupți, ale șefilor milițiilor locale sau chiar ale talibanilor. Khan susține că investițiile străine erau greu de realizat și înainte ca talibanii să răstoarne guvernul sprijinit de occident. Atragerea de capital privat va fi și mai dificilă de acum încolo.

"Cine să investească în Afganistan când nu erau dispuși să investească nici înainte? Investitorii privați nu își vor asuma riscul."

O oportunitate pentru China?

Proiectele susținute de stat, motivate parțial de geopolitică, ar putea fi, însă, o soluție pentru talibani. China, liderul mondial în mineritul metalelor rare, a declarat luni că a „menținut contactul și comunicarea cu talibanii afgani”.

"China vecină se angajează într-un program foarte important de dezvoltare a energiei verzi", spune Schoonover. "Litiul și metalele rare sunt deocamdată de neînlocuit datorită densității și proprietăților fizice. Aceste minerale fac parte din planurile lor pe termen lung."

În cazul în care China va investi, Schoonover a spus că vor exista îngrijorări cu privire la sustenabilitatea proiectelor miniere, având în vedere "antecedentele" Chinei.

„Când mineritul nu se face cu atenție, acesta poate fi devastator din punct de vedere ecologic, ceea ce dăunează anumitor segmente ale populației”, spune el. Beijingul ar putea fi, însă, sceptic în ceea ce privește parteneriatul cu întreprinderile cu talibanii, dată fiind instabilitatea continuă, și se poate concentra asupra altor regiuni, notează CNN.