Scandalul exportului de ”metale rare”. SUA, UE şi Japonia acuză China
- Luciana Pop
- 13 martie 2012, 20:31
Statele Unite au depus o nouă plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului, împotriva Chinei, după ce Beijingul a decis să impună noi restricţii exporturilor sale de metale rare (denumite și pământuri rare). În acest demers, SUA vor fi sprijinite de UE și Japonia.
UPDATE: SUA, UE şi Japonia au depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului referitoare la exporturile Chinei de metale rare, cruciale pentru producţia mondială de produse cu înaltă tehnologie, a anunţat preşedintele american Barack Obama.
Obama a declarat, la Casa Albă, că cele două mari puteri mondiale, împreună cu Uniunea Europeană, vor încerca să forţeze China să ridice restricţiile la export asupra anumitor minerale, cunoscute sub numele de "minerale rare".
"Vrem ca firmele noastre să fabrice aceste produse chiar aici, în America", a spus Obama. "Dar pentru asta e nevoie ca producătorii să aibă acces la metalele rare, pe care le exportă China. Dacă ar lăsa chinezii piaţa să lucreze şi să se dezvolte în ritmul prorpiu, nu am avea nicio obiecţie", a spus Obama, adăugând că politicile practicate de China în prezent "împiedică acest lucru, iar asta contravine tuturor regulilor pe care China s-a angajat să le respecte". Beijing-ul şi-a apărat, însă, poziţia."China şi-a creat propria politică pentru managementul metalelor rare, care respectă regulile OMC", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. "Politicile noastre se referă atât la exporturile acestor pământuri rare, cât şi la producţia şi exploatarea acestor resurse", a spus oficialul. China susţine că restricţiile sunt motivate de protecţia mediului. Beijingul are la dispoziţie 10 zile pentru a răspunde acestor cereri şi trebuie să poarte negocieri cu celelalte părţi implicate în dispută, în decurs de două luni.
China controlează 97% din producţia mondială China este primul producător mondial de ”pământuri rare”, cele 17 metale indispensabile fabricării produselor de tehnologie de vârf - de la rachete la telefoane mobile, incluzând autovehiculele electrice şi eolienele. Potrivit Reuters și AFP administrația de la Washington va depune această plângere în cursul zilei de azi, notează BBC. Americanii susțin că, prin limitarea exporturilor, China vrea să ridice prețul la aceste metale rare. Dorinţa Beijingului de a controla exporturile sale de ”pământuri rare” a stârnit un val de proteste generale, având în vedere că 97% din producţia acestor metale provine din China, care nu dispune decât de o treime din resursele mondiale şi unde extragerea lor afectează extrem de grav mediul şi locuitorii. Cotă fixă de 30.000 de tone pe an
China, care consideră că restricţiile asupra ”pământurilor rare” sunt necesare pentru a-şi conserva aceste resurse extrem de căutate, a fixat cota de exporturi pe anul 2012 la 30.000 de tone, la acelaşi nivel ca în 2011. Cu toate acestea, anul trecut, exporturile de pământuri rare abia au atins jumătate din cifrele anunţate.
În acest context şi în plin an electoral în America, preşedintele Barack Obama, aflat sub presiunea adversarilor republicani, a cerut în repetate rânduri Chinei să respecte regulile jocului economiei globale.