Guvernul îndeasă bani în buzunarele bancherilor. Limitarea cash-ului crește comisioanele

Guvernul îndeasă bani în buzunarele bancherilor. Limitarea cash-ului crește comisioaneleMarcel Boloș și Marcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

Comisioanele bancare cresc în contextul în care Guvernul a decis să limiteze plățile cu bani numerar. Mai multe instituții financiare și-au avertizat, deja, clienții, în legătură cu acest lucru. Majorările vor intra în vigoare, de anul viitor, pentru operațiunile la ghișee,

Comisioanele bancare vor crește, de anul viitor, la mai multe instituții financiare. Este o consecință a limitării plăților cu bani numerar, măsură controversată impusă de Guvern. Mai multe bănci și-au anunțat clienții în legătură cu intențiile pe care le au începând cu anul viitor. Astfel, operațiunile de retragere sau depunere de numerar la ghișee, plăți inter și intra-bancare, făcute la ghișee vor fi taxate mai scump. Majorarea se va aplica atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme.

„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele bancare vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, a anunțat o bancă comercială importantă, conform Hotnews.ro.

Limitarea plăților cu bani numerar este o decizie explicată mult prea vag de guvernanți. Nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, nu s-au omorât să explice care este scopul acestei măsuri. Iar de aici numeroasele controverse pe care le-a născut.

De altfel, puține – aproape nici una - sunt măsurile adoptate de Guvern, explicate suficient de clar astfel încât să fie înțelese de români. În locul explicațiilor coerente și clare, politicienii PSD și PNL preferă mesajele de propagandă. Iar acest lucru nu face decât să întărească convingerea că nici guvernanții nu înțeleg rostul multor decizii pe care le iau.

Comisioanele bancare vor crește

Banca Transilvania, cea mai mare din România aplică o majorare la comisioanele bancare pentru o serie de operațiuni. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice.

Astfel, pentru retragerea numerarului de la ghișeu, comisionul perceput persoanelor fizice va fi mai mare. De la 0,5% sau minimum 5 lei, se ajunge la 0,9% sau minimum 9 lei pentru sumele mai mici de 50.000 de lei. În cazul firmelor, comisionul se majorează de la 0,8%, minimum 10 lei, la 1%, minimum 10 lei. Majorări similare, la comisioanele bancare vor fi aplicate și în cazul retragerilor de valută.

bani-dobânzi-credite bancare

Bani în plus pentru bancheri: Retragerea de numerar, și mai scumpă! / Sursa foto: EVZ

Banca va crește și comisionul de depunere a banilor numerar la ghișeu, de la 10 lei la 15 lei, în cazul persoanelor fizice. Pentru firme, comisionul crește de la 0,3%, minimum 10 lei, la 0,5%, minimum 20 de lei. În schimb, nu se vor plăti comisioane pentru depunerea de numerar la automate.

Comisioanele bancare cresc și pentru plăți intrabancare cu ordin de plată la ghișeu. În acest caz majorarea este de la 5 la 10 lei, pentru ambele categorii de clienți. În cazul firmelor, comisionul pentru plăți interbancare se majorează de la 10,5 la 20 de lei pentru plățile sub 50.000 de lei. Pentru sumele mai mari, comisioanele bancare cresc de la 16 la 30 de lei.

O creștere de la 9 sau 20 de lei până la 15 sau 25 de lei va fi aplicată în cazul persoanelor fizice. Pentru populație, comisionul de depunere în cont pentru titular/împuternicit rămâne 0. Pentru firme comisionul rămâne la 0,1% sau minimum 10 lei.

O măsură controversată cu consecințe negative

Guvernul spune că limitează plățile în numerar pentru a reduce evaziunea fiscală. Însă, mai curând, pare că dorește să mascheze eșecul înregistrat la colectarea taxelor și impozitelor. Decizia controversată asumată de Cabinetul Ciolacu îi afectează, în principal pe proprietarii micilor magazine sătești. Activitatea acestora va fi mult îngreunată de o asemenea măsură, prea puțin explicate, așa cum spuneam mai sus. Băncile profită și, pe cale de consecință, măresc comisioanele bancare.

În mediul rural, micii comercianți încasează, în principal, bani numerar. Plățile cu cardul sunt ceva rar și foarte puține magazine dețin un POS. Drept care, seară de seară, ei vor fi obligați să depună încasările în bancă, pentru a respecta legea.

Însă majoritatea oficiilor bancare lucrează până la ora 17.00 cu numerar. După această oră, banii mai pot fi depuși la automate. Or, când ai de depus, sume de ordinul zecilor de mii, este destul de complicat să folosești un astfel de automat. Se pierde mult timp și apar erori.

Unde mai pui că numărul de agenții bancare a scăzut în ultimii ani, aproape la jumătate, la nivelul României. Același lucru s-a întâmplat și cu bancomatele. Iar un comerciant trebuie să străbată distanțe mari până va putea depune banii la o bancă.