Comisia de anchetă privind ARHIVA SIPA se REACTIVEAZĂ. Ce se va întâmpla astăzi și care sunt NUMELE GRELE chemate la AUDIERI

Comisia de anchetă privind ARHIVA SIPA se REACTIVEAZĂ. Ce se va întâmpla astăzi și care sunt NUMELE GRELE chemate la AUDIERI

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, care a fost înfiinţată în septembrie anul trecut de Parlament, dar care nu a avut activitate o lungă perioadă, se reuneşte marți într-o şedinţă în care ar putea fi decisă înlocuirea lui Şerban Nicolae de la conducerea ei şi în care vor avea loc şi audieri. Reamintim că cel care a făcut primul dezvăluirile privind arhiva SIPA a fost jurnalistul Dan Andronic care a devoalat în Evz faptul că mai multe documente au fost copiate din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie la care a participat și judecătorul Cristi Dănileț.

Precizăm și faptul că urmare dezvăluirilor, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat copierea a peste 3000 de file din arhiva SIPA și faptul ca acolo au patruns persoane fără certificat ORNIS.

Comisia urmează să se întrunească marţi dimineaţă, iar potrivit unui anunţ de presă, au fost invitaţi la audieri Horia Georgescu, Şerban Alexandru, Marius Iosif şi Ingrid Luciana Popa Mocanu, potrivit informațiilor publicate de news.ro.

ARHIVA SIPA rămâne o „BOMBĂ CU CEAS”. Seria AUDIERILOR continuă! NUME GRELE chemate să dea EXPLICAȚII. Informații de ultimă oră!

De asemenea, este posibil să fie desemnat un alt preşedinte al comisiei, după ce în urmă cu mai bine de o lună grupurile parlamentare PSD au cerut înlocuirea senatorului Şerban Nicolae cu senatorul Viorel Salan. În plus, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa, sâmbătă seara, la plecarea de la Congresul PSD, că această comisie, cu o nouă conducere, va face lumină.

Când a fost înființată Comisia de anchetă a arhivei SIPA

Comisia de anchetă a arhivei SIPA a fost înfiinţată la finalul lunii septembrie 2017 de către Parlament pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara în luna octombrie a anului trecut, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă ”cât de cât apropiată” de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

”Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (...) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept”, a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

Din cine este alcătuită Comisia SIPA

Comisia de anchetă a arhivei SIPA este alcătuită din senatorul PSD Marian Pavel, senatorul PSD Adrian Diaconu, senatorul PSD Alexandru Bălănescu, deputatul PSD Costel Dunava, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, deputatul PSD Mihai Popa. De asemenea, din partea PNL sunt deputatul Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă, dar şi senatorul Daniel Fenechiu. USR este reprezentat de senatorul Mihai Goşiu, iar PMP pe deputatul Robert Turcescu.

Reamintim că Evenimentul Zilei a publicat, în premieră, o serie de dezvăluiri cu privire la Arhiva SIPA, locul în care s-au acumulat informații despre viața magistraților, precum și despre ordinele emise de Monica Macovei, în calitate de ministru al Justiției, relevante pentru modul în care a gestionat destinele Serviciului de Informații pe care l-a avut în subordine și ale cadrelor care au activat în el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News