ARHIVA SIPA, O „BOMBĂ CU CEAS”. Astăzi, audiere FĂRĂ PRECEDENT la Comisia parlamentară de anchetă

ARHIVA SIPA, O „BOMBĂ CU CEAS”. Astăzi, audiere FĂRĂ PRECEDENT la Comisia parlamentară de anchetă

Ultimul şef al arhivei SIPA, Doru Dobocan, va fi audiat miercuri, de la ora 12.00, la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA. Reamintim că cel care a făcut primul dezvăluirile privind SIPA a fost jurnalistul Dan Andronic care a devoalat în Evz faptul că mai multe documente au fost copiate din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie la care a participat și judecătorul Cristi Dănileț. Precizăm și faptul că urmare dezvăluirilor, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat copierea a peste 3000 de file din arhiva SIPA și faptul ca acolo au patruns persoane fără certificat ORNIS.

Spre deosebire de prima vizită, efectuată pe 25 octombrie, membrii acestei comisii vor să aibă acces și în interiorul spațiilor de depozitare.

ARHIVA SIPA, O „BOMBĂ CU CEAS”. Seria AUDIERILOR continuă. LISTA GREILOR chemați să dea explicații - News Alert!

"Am întocmit un proiect de solicitare către ministrul Justiţiei. Aş vrea să refacem vizita la Arhiva SIPA, de data aceasta să solicităm acces şi în interiorul spaţiilor depozitare, fără acces la documente, că nu asta ne interesează, doar pentru a elimina orice fel de speculaţii şi pentru a vedea noi, fără niciun fel de alte restricţii, care erau spaţiile depozitare, cum este organizată. (...) Vă propun ca după audieri (...) să facem o nouă deplasare la sediul ANP", afirma preşedintele comisiei, senatorul Şerban Nicolae, în urmă cu o săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

ARHIVA SIPA. ANUNŢ ISTORIC al ministrului Toader. Pas esenţial pentru AFLAREA ADEVĂRULUI

Reamintim că Evenimentul Zilei a publicat, în premieră, o serie de dezvăluiri cu privire la Arhiva SIPA, locul în care s-au acumulat informații despre viața magistraților, precum și despre ordinele emise de Monica Macovei, în calitate de ministru al Justiției, relevante pentru modul în care a gestionat destinele Serviciului de Informații pe care l-a avut în subordine și ale cadrelor care au activat în el.

Ce a spus Toader despre arhiva SIPA 

"Când am venit la MJ cineva îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoanã publicã cunoscutã, îmi spunea urmãtorul lucru, într-o discuţie absolut informalã: Vedeţi cã la MJ existã o bombã care ticãie şi faţã de care trebuie sã aveţi grijã. Se numeşte arhiva SIPA. Ce am constatat: Faptul cã pe cine pe cine întrebai (...) despre arhiva SIPA parcã îi dãdeai foc (...) Sunt încã angajaţi în MJ care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. ”, a spus Tudorel Toader în faţa membrilor din comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă ”cât de cât apropiată” de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

”Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (...) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept”, a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

 

ARHIVA SIPA, O „BOMBĂ CU CEAS”. Procurorul şef al DIICOT, dezvăluiri de ultimă oră!

 

Ministrul Justiţiei a mai spus că în arhivă a descoperit şi informaţii care privesc viaţa privată.  ”Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, şi atunci revede şi rememorează”, a explicat ministrul.