Comisia UE, „îngrijorată“ de evoluţiile din Justiţia romånă

Comisia UE, „îngrijorată“ de evoluţiile din Justiţia romånă

Comisarul european pentru multilingvism, romånul Leonard Orban, atrage atenţia asupra Justiţiei şi a problemelor din domeniul concurenţei.

EVZ: Domnule comisar, cum este perceput în Comisia Europeană războiul declanşat între Departamentul Naţional Anticorupţ ie, pe de-o parte, şi Ministerul Justiţiei, condus de Tudor Chiuariu, de cealaltă? Leonard Orban: Tot ce pot să vă spun în mo-mentul de faţă este că, pe chestiuni legate de evoluţii de politică internă, Comisia Europeană nu doreşte în niciun fel să comenteze. Pe de altă parte, ţinând cont de faptul că România este încă subiectul mecanismelor de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei, este normal ca evoluţia în acest domeniu să fie urmărită cu maximă atenţie de Comisia Europeană. România mai are încă de îndeplinit câteva condiţionalităţi în această privinţă şi, în cazul în care evoluţiile nu vor fi pozitive, Comisia nu va ezita în niciun fel să ia deciziile de rigoare, deciziile negative... Dar, desigur, e devreme să vorbim despre această chestiune. Între timp, Comisia urmăreşte - şi nu vă ascund - cu o anumită îngrijorare aceste dispute. Comisia a demarat recent două anchete vizând privatizările Tractorul Braşov şi Petrotub Roman, pentru a vedea dacă au fost respectate regulile europene privind libera concurenţă. Ce înseamnă aceste investigaţii, care este mesajul Comisiei în această privinţă? Mesajul este foarte clar. În domeniul aplicării dreptului comunitar, intransigenţa Comisiei este maximă, iar flexibilitatea zero. Vorbim despre (concurenţă - n.r.) un domeniu de competenţă exclusivă a Comisiei Europene şi de aceea asigurarea unui mecanism de informare prealabilă şi a unei transparenţe totale este absolut necesară.

Sper ca autorităţile române - atât cele care lansează anumite procese, cele care pun în aplicare şi cele care urmăresc, în cazul de faţă, Consiliul Concurenţei - sunt în măsură să pună şi să îndeplinească aceste condiţionalităţi.

Pentru că, altfel, netransmiţânduse la timp informaţiile necesare pe diferitele cazuri, există riscul să se ajungă la neînţelegeri, să se creeze confuzii şi, în unele cazuri, să se lanseze proceduri de încălcare a Tratatului comunitar. Deci, din acest punct de vedere, vreau încă o dată să subliniez că problemele de concurenţă şi de ajutor de stat sunt foarte importante şi este esenţială colaborarea în acest domeniu cu Comisia Europeană.

Marja de manevră pe aceste domenii nu există, pentru că aplicarea aquis-ului comunitar, a principiilor deplinei concurenţe şi evitarea acordării de ajutor de stat sunt lucruri de la care Comisia nu face nici cea mai mică derogare, nici cea mai mică excepţie.

Ne puteți urmări și pe Google News