Politica
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei şi-a reluat activitatea. Ioan Chelaru, noul preşedinte al comisiei
- Larisa Bernaschi
- 9 martie 2015, 14:51
Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei are un nou preşedinte. Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a fost ales, luni, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al acestei comisii, după ce liberalul Crin Antonescu a renunţat la funcţie.
"Sper să avem o colaborarea bună. Am început lucrările Comisiei sub un spectru pe care eu aş vrea să-l cred de bun augur, acela al consensului politic. Nu cred că o viitoare revizuire a Constituţiei, un proiect pe care noi îl propunem, dar care nu întruneşte consensul politic, poate fi un proiect extrem de serios şi viabil pentru societatea românească. Nu uitaţi că cele două treimi trebuie obţinute şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, dar şi în referendum, după noua lege a referendumului", a susţinut Ioan Chelaru.
Ioan Chelaru a declarat că speră ca raportul Comisiei să fie finalizat la data de 1 iunie, astfel încât în această lună proiectul de revizuire să fie dezbătut în Senat iar în sesiunea ordinară din toamnă să fie discutat şi în Camera Deputaţilor.
"Am propus Comisiei o foaie de parcurs care are nota ei de relativitate şi din pricina situaţiei politice şi a faptului că, în vară, Parlamentul nu va lucra. Încercăm cu toate forţele pe care le avem şi ţinând cont de observaţiile venite de la Comisia de la Veneţia, de la Curtea Constituţională ca până la 1 iunie să finalizăm raportul Comisiei. Noi primim în continuare amendamente, suntem în faza în care se pot face amendamente - le aprobăm sau le respingem, însă ele vor trebui să intre în plen. Dacă am finaliza raportul la 1 iunie, în luna iunie proiectul ar putea să fie dezbătut în Senatul României, urmând ca în toamnă, septembrie-octombrie, dezbaterea să meargă la Camera Deputaţilor şi la sfârşitul lunii octombrie supus votului", a declarat Chelaru, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că, dacă nu se va pune problema unei Comisii de mediere, "atunci putem să ne gândim, în 30 de zile, la organizarea unui referendum".
De asemenea, în timpul şedinţei de luni a Comisiei comune s-a luat decizia ca aceasta să funcţioneze cel puţin o dată pe săptămână, marţea, începând cu ora 13,00.
Totodată, membrii Comisiei comune au aprobat ca la lucrări să participe şi reprezentanţi ai Preşedinţiei, premierului, Avocatului Poporului şi ai Consiliului Legislativ, dar şi reprezentanţi ai Forumului Constituţional, ai societăţii şi ONG-urilor.
"Comisia a aprobat, la propunerea mea, ca pe lângă această Comisie să funcţioneze un Consiliu Ştiinţific, format din mai mulţi specialişti în drept constituţional, cei mai renumiţi din ţară, am spus noi - reprezentanţii Facultăţilor de Drept, Academiei Române, Institutului de Cercetări Juridice, pentru că mai ales în noua structură a Comisiei au intrat colegi cu vechime în munca politică, dar nu toţi sunt şi specialişti în drept şi atunci cred că ceea ce nu reuşim, din acest punct de vedere, să facem în Comisie suplinim cu activitatea acestui Consiliu Ştiinţific", a explicat Ioan Chelaru.
Vicepreşedinţii acestei Comisii comune rămân Mate Andras (UDMR), Valeria Schelean (PNL), Daniel Fenechiu (PP-DD), Bogdan Ciucă (PC), iar secretari ai Comisiei sunt Florin Iordache (PSD) şi Varujan Pambuccian (grup Minorităţi naţionale).
Recomandările noastre