Evenimentul Zilei > Politica > Comisia LIBE investighează posibilele închisori CIA din România. Ion Iliescu REFUTĂ să dea explicații
Comisia LIBE investighează posibilele închisori CIA din România. Ion Iliescu REFUTĂ să dea explicații

Comisia LIBE investighează posibilele închisori CIA din România. Ion Iliescu REFUTĂ să dea explicații

Fostul președinte al României Ion Iliescu a refuzat să se întâlnescă cu o delegație a Comisiei LIBE a Parlamentului European, care investighează în România presupusa existență a închisorilor CIA pe teritoriul țării noastre. Surprinzător, pentru că, în aprilie a.c., Iliescu declara în ”Der Spiegel” că a aprobat amplasarea unei astfel de locații.

Totuși, fostul șef de stat i-a trimis o scrisoare lui Claude Moraes, preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia venită la București.

"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", se arată în scrisoarea obţinută de Mediafax.

Mai mult decât atât, Ion Iliescu precizează că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.

"Am luat cunoştinţă de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de către CIA. Nu ştiu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiţia trebuie să-şi facă datoria. Este dreptul victimelor să obţină compensaţii pentru suferinţele îndurate. Am declarat public că violenţa nu se combate cu şi mai multă violenţă, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste", se mai arată în scrisoarea lui Iliescu.

Aprilie 2015: Ion Iliescu se autodenunţă în Der Spiegel
 
În aprilie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a autodenunţat în revista Der Spiegel şi a afirmat că, la finalul anului 2002, a aprobat o cerere a CIA pentru o „locație” în București. Iliescu a spus că nu a vrut însă să știe ce se petrecea acolo. Declaraţia sa de la acel moment a provocat reacţii dure, fostul director al SRI George Maior (în prezent ambasador al României în SUA) spunând că nu s-au aprobat astfel de închisori, iar Iliescu “s-a decontextualizat”.
 
“Nu ne-am amestecat cu CIA”
 
Potrivit jurnaliştilor de la Der Spiegel, Iliescu le-ar fi spus, în aprilie 2015: “Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România”. Săptămânalul german susţine că fostul șef al SIE, ulterior consilier prezidențial, Ioan Talpeș a confirmat afirmațiile lui Iliescu. El a arătat că a fost conștient că „situația poate deveni periculoasă” și, de aceea, le-ar fi spus celor de la CIA că partea română nu vrea să știe nimic despre activitățile din această clădire.

Maior: Iliescu s-a decontextualizat
 
Imediat după apariţia acestui articol, fostul director al SRI, George Maior, a avut o reacţie puternică. “Ceea ce pot să vă spun e faptul că nu s-au aprobat asemenea – vă daţi seama, ar fi ridicol – centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-au aprobat, într-adevăr, de către CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru (…)Nu s-au aprobat asemenea centre şi probabil că, fie domnul preşedinte Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat această afirmaţie a sa în cadrul interviului", a spus Maior.
 
Norica Nicolai continuă să nege

Der Spiegel  a amintit că o comisie de anchetă a Parlamentului României a susținut că nu au existat închisori CIA pe teritoriul țării și nu există probe pentru zboruri și transporturi de prizonieri. Șefa comisiei, europarlamentarul PNL Norica Nicolai a rămas la aceeași concluzie. „Nu am avut dovezi, la acel moment”, a spus Norica Nicolai, pentru Spiegel Online. În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, constituită în luna decembrie a anului 2005, după primele informaţii potrivit cărora spaţiul aerian românesc ar fi fost survolat de avioane CIA care transportau deţinuţi şi că aceştia erau torturaţi în centre special constituite în România. În urma acelei anchete s-a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României. Preşedintele Comisiei parlamentare privind închisorile CIA, Norica Nicolai, declara, pe 16 iunie 2006, că există date clare care atestă faptul că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile româneşti exclusiv din motive tehnice şi că, în România, nu există închisori pentru deţinuţi suspecţi de terorism.
 
Cine au fost șefii Serviciilor

În perioada 2003 – 2006, când, potrivit Der Spiegel, în țara noastră exista un centru de detenție al CIA, România a avut doi șefi de stat, Ion Iliescu și Traian Băsescu, doi șefi ai SRI, Radu Timofte și George Maior, precum și doi șefi ai SIE, Gheorghe Fulga și Claudiu Săftoiu. Pentru o perioadă de timp, interimatul la conducerea SIE a fost asigurat de generalul Silviu Predoiu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.